Sabancı Holding Şirketleri İçin En Güncel Veriler!

Merhabalar arkadaşlar. Uzun vadeci yatırımcılar için yine kaliteli bir içerik ile karşınızdayım. Bir önceki içeriğimde Koç Grubu şirketleri ile ilgili önemli detaylar aktarmıştım. Burada ise ülkemizin bir başka önemli gruplarından bir tanesi olan Sabancı Holding Şirketleri için güncel detaylar aktaracağım…

Koç Grubundaki şirketler gibi Sabancı Holding bünyesinde yer alan bazı şirketlerde oldukça başarılı bir şekilde yönetilerek geçmiş 10 yıllık süreçte borsadaki yatırımcılarını ihya etmeyi başarmışlardır. Sabancı Holding bünyesinde yer alan bu şirketlerin güncel bilanço detaylarına ve temel analiz verilerine bakarak en doğru seçimleri yapabilirsiniz.

Holdinglerin bünyesinde yer alan şirketleri incelememin en temel sebebi doğru yönetilen şirketleri bulup uzun vadeli yatırımlar gerçekleştirip, finansal özgürlüğünüze kavuşabilmenizdir. Patronu dürüst, şeffaf bir şekilde yönetilen şirketlere borsada ortak olarak tahmin ettiğinizden daha kısa sürede finansal özgürlük kapısını aralayabilirsiniz..

Sabancı Holding Şirketleri

Sabancı Holding Şirketleri İçin En Güncel Veriler!

Sabancı Holding şirketleri ile ilgili şunu belirtebilirim; çok iyi yönetilen şirketler olduğu gibi kötü bir şekilde yönetilip borç batağına saplanmış şirketlerin de bulunduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle doğru bir araştırma ile hangi şirket hisselerine uzun vadeli yatırım yapılması gerektiğini temel analiz değerlerine ve güncel bilançolarına bakarak anlayabilirsiniz.

Sabancı Holding Şirketleri nin bazıları bulunmuş oldukları sektörde adeta tekelleştiler ve bazılarının gelecek dönemlerde çok ciddi projeleri olduğu için her geçen gün piyasa değerlerini artırmayı başarmaktalar. Uzun vadeli yatırımlarda önemli olan hikayesi olan, sürekli olarak büyümeyi amaç edinen bu grup şirketlerini bulabilmektir.

14 ülkede 60.000 çalışanı ile faaliyetlerini sürdüren Sabancı Holding’in şirket hisseleri ile ilgili temel analiz detaylarına ve en son açıklamış oldukları bilançolara değinmeden önce bu önemli içeriği 500 Like ulaştırma hususunda yardımlarınızı rica edeceğim. Siz değerli kitleme şimdiden çok teşekkür ediyorum…

Vakit kaybetmeden Sabancı Holding Şirketleri için incelemelere geçiyorum. Beğendiğiniz Şirketleri Yorumlarda Yazmayı Unutmayınız…

1-Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. (SAHOL)

İlk olarak Sabancı Holding’in kendi hissesi ile başlıyoruz.  Son 1 senede %106 gibi çok iyi bir yükseliş gerçekleştiren Holding hissesinin %49’u halka açık. Geriye kalan paylar ise şu şekilde; Sabancı Holding %14, Çiğdem Sabancı %7 Holikon Long şirketi %5, Serra Sabancı %7 ve Suzan Sabancı Dinçer %7’lik paylara sahip…

Sabancı Holding için açıklanan bilançoda %458 artışla 5.18 Milyar TL net kar ve %76 büyüme ile 29.22 Milyar TL net satış geliri elde edildiği belirtildi. Bu iki rakam son 5 senenin en iyi rakamları olarak dikkat çekiyor. FAVÖK ise yıllık bazda %218 artış kaydederek 10.29 Milyar TL’ye ulaştı. 13 Milyar TL döviz fazla pozisyonu bulunan Sabancı Holding, bu dönemde 11 Milyon TL finansman geliri elde etti. Holding’in net borcu geçen seneye göre %44 azalarak 10.44 Milyar TL seviyesine geriledi.

Holding’in piyasa değeri geçen sene 23 Milyar TL iken şuanda 34 Milyar TL’ye yükseldi. Hisse başına karlılık ise geçen sene 2.34 kuruş iken şuanda 5.90 kuruş gibi güzel bir seviyeye geldi. Sadece 2.90 F/K değerine ve 0.68 PD/DD değerine sahip olan Sabancı Holding hissesinin cari değerlerine bakarak ucuz kaldığını söyleyebilirim.

Sabancı Holding’in güncel özsermaye karlılığı %26 iken yıllık net kar marjı ise %13 olarak gözükmekte. Son 10 yıldır ara vermeden temettü dağıtan Holding’in temettü verimliliği ise 3.95 olarak dikkat çekiyor. Son 5 yılda karın sadece %16’sı yatırımcılara dağıtıldı. Sabancı Holding, alacaklarını ortalama 12 günde tahsil ederken, borçlarını 3.50 günde ödüyor. Ortalama stok tutma süresi ise 81 gün…

Yabancı yatırımcı payının %56 seviyesinde olan Holding’in toplam satışlarının %13’ü yurtdışından gelmekte. Holding’in son 1 senedeki özkaynak artışı ise %38 oldu. Borsamıza özellikle yabancı girişinin tekrar geldiği dönemde bu önemli holding hissesinin ciddi bir şekilde primleneceğini düşünüyorum…

Mutlaka Oku: Norveç Varlık Fonu Türk Hisseleri

2-Akbank T.A.Ş (AKBNK)

Özellikle ülkemizde dijital bankacılık alanında yapılan birçok yeniliğin öncüsü olan Sabancı Holding Şirketleri arasında yer alan Akbank’ın hissesi son 1 senede %54 yükseliş yaşadı. %52’si halka açık olan bankanın %40’lık kısmı Sabancı Holding’e ait.

%17 özsermaye karlılığına sahip Banka’nın %43 yıllık net kar marjı bulunmakta. Bu dönemde net karında %158 büyüme gerçekleştiren Akbank’ın temettü verimi ise sadece %2.87 oldu. Düzenli bir şekilde temettü dağıtıldığını ve son 5 yılda karın %11’lik kısmın yatırımcılara pay edildiğini söyleyebilirim. Bu denli düşük temettü verimliliği uzun vadeci yatırımcılar için tam bir hayal kırıklığı.

763 Milyar TL toplam aktifleri bulunan Akbank’ın 485 Milyar TL kredileri bulunmakta. Toplam mevduat büyüklüğü ise 454 Milyar TL. 6.6 Milyon Dijital müşteri sayısına ulaşan Akbank’ın kredi kartı sayısı 6.5 Milyon, banka kartı sayısı ise 10.2 Milyon TL olarak dikkat çekiyor.

İş yatırımın %58 getiri potansiyeli ile 11.57 kuruş hedef fiyat verdiği hissede %51 oranında yabancı yatırımcı bulunmakta. Son 1 senede özkaynaklarında %35 yükseliş yaşayan Banka’nın piyasa değeri 38 Milyar TL. Güncel F/K değeri 3.1, PD/DD değeri ise 0.5 ile oldukça düşük seviyelerde.

3-AK Sigorta A.Ş. (AKGRT)

Sabancı Holding şirketleri arasında yer alan Aksigorta, 7.4 Milyar TL aktif büyüklüğü ve %8.5 oranında pazar payı ile dikkat çekmektedir. 4 Milyona yaklaşan müşteri portföyü ve 700 çalışanı ile faaliyetlerini sürdüren şirket zorlu pandemi koşullarına rağmen iyi bir dönem geçirmiştir.

336 Milyon TL teknik kar, 189 Milyon TL net kar ve 1 Milyar TL özkaynağı ile ülkemizin en büyük sigorta şirketlerinden bir tanesi olan Aksigorta, bu dönemde 7 Milyar TL’de prim üretmeyi başarmıştır. Şirketin %28’i halka açıkken %36’lık kısım Ageas İnternetional’a, diğer %36’lık kısım ise Sabancı Holding’e ait.

İş yatırımın %32 getiri potansiyeli ile 4.53 kuruş hedef fiyat verdiği hissede yabancı yatırımcı oranı %30 bandında. Aksigorta hissesinin güncel F/K değeri 11.1, PD/DD değeri ise tam 2’dir. 2.10 Milyar TL piyasa değerine sahip olan şirketin özkaynakları ise 1.04 Milyar TL.

Yakın zamanda bedelsiz sermaye artırımına giden firma, her sene düzenli bir şekilde temettü ödemeyi de ilke edinmiştir. Bu nedenle de Aksigorta hissesinde uzun vadeci yatırımcılar kısa vadecilere nazaran biraz daha fazladır. Son 5 yılda karın %50’si yatırımcılara dağıtıldı.

4-Agesa Hayat ve Emeklilik A.Ş. (AGESA)

Agesa Hayat ve Emeklilik, 5 Mayıs 2021 yılında Sabancı Holding ile iki yüz yıla yaklaşan geçmişe sahip olan Belçikalı sigorta şirketi Ageas’ın eşit ortaklık payları ile faaliyetlerini sürdürmektedir. 2007 yılında Avivasa emeklilik ve Hayat olarak kurulan firma 1 temmuz 2021’de adını Agesa Hayat ve Emeklilik olarak değiştirmiştir.

%20’si halka açık olan şirketin %40’ına Ageas, diğer %40’lık kısmına ise Sabancı Holding sahip. %57 özsermaye karlılığına sahip olan firmanın yıllık net kar marjı ise %178 ile müthiş bir seviyede.  Bu dönemde 354 Milyon TL yatırım geliri bulunan şirketin 882 Milyon TL’de özkaynağı bulunmakta. Bu çeyrekte elde edilen net kar ise 105 Milyon TL.

%89 gibi müthiş bir yabancı yatırımcı oranı bulunan şirketin piyasa değeri 3.59 Milyar TL. Hissenin güncel F/K değeri 8, PD/DD değeri 4.1. Düzenli bir şekilde temettü ödeyen şirket son 5 yılda karının %45’ini yatırımcısı ile paylaştı. Son 1 senede özkaynaklarda %5.6 oranında artış yaşandığını da belirtelim.

Mutlaka Oku: Temettüden Zengin Olmak

5-Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BRISA)

Sadece %10 halka açıklık oranına sahip olan Sabancı Holding şirketleri arasında önemli bir konumda yer alan Brisa, son 1 senede sadece %7 yükseliş gerçekleştirdi. %53 özsermaye karlılığına sahip şirketin %15 yıllık net kar marjı bulunmakta…

Brisa için açıklanan son bilançoda %47 artışla 334 Milyon TL net kar ve %59 büyüme ile 2.13 Milyar TL net satış geliri elde edildiği belirtildi. Bu iki rakam son 5 senenin en iyi rakamları olarak dikkat çekiyor. Bu dönemde FAVÖK ise yıllık bazda %39 artış kaydederek 423 Milyon TL’ye ulaştı. 25 Milyon TL döviz açık pozisyona sahip olan Brisa, bu dönemde 625 Milyon TL finansman geliri elde etmeyi başardı. Net borç ise geçen seneye göre %19 azalarak 1.31 Milyar TL seviyesine geriledi.

Brisa’nın geçen sene piyasa değeri 6.08 Milyar TL iken şuanda 8.72 Milyar TL olarak dikkat çekiyor. Uzun vadeciler için önemli kalemlerden bir tanesi olan Hisse Başına Karlılık ise 1.77 kuruştan 3.29 kuruşa kadar çıkmış durumda. Hissenin güncel F/K değeri 8.69, PD/DD değeri ise 3.78 olarak öne çıkıyor.

Şirket alacaklarını ortalama 58 günde tahsil ederken borçlarını ise 2.50 günde ödüyor. Ortalama stok tutma süresi ise 71 gün. Düzenli bir şekilde temettü ödemeyi ilke edinmiş firma son 5 senede karının %22’sini yatırımcısı ile paylaştı. Bu dönemdeki temettü verimliliği 5.59 olarak dikkat çekiyor.

Toplam satışlarının %36’sı yurtdışından gelen Sabancı Holding şirketleri nden bir tanesi olan Brisa’nın son 1 senede özkaynaklarında %10 artış yaşandığını söyleyebilirim. %11 yabancı payı bulunan Brisa’ya %43.63’lük eşit paylar ile Bridgestone ve Sabancı Holding sahip…

6-Kordsa Teknik Tekstil A.Ş. (KORDS)

Sabancı Holding şirketleri arasında gelecek potansiyeli en yüksek şirketler arasında yer alan Kordsa, lastik, kompozit ve inşaat güçlendirme alanlarında başarılı projelerin altına imzasını atmaktadır. Şirket dünyada her 3 otomobil lastiğinden 1’ini, her 3 uçak lastiğinden 2’ini güçlendirmeyi başarmaktadır.

Kordsa için açıklanan son bilançoda %358 artışla 270 Milyon TL net kar ve %86 büyüme ile 2.7 Milyar TL net satış geliri elde edilmiştir. Son 5 senenin en iyi net karını ve net satış gelirini açıklayan şirketin FAVÖK’ü ise yıllık bazda %70 artarak 356 Milyon TL’ye ulaştı. 69 Milyon TL döviz açık pozisyonu bulunan şirket bu dönemde 91 Milyon TL finansman geliri elde etti. Kordsa’nın borcu geçen seneye göre %68 artarak 4.24 Milyar TL’ye ulaştı.

Piyasa değeri geçen sene 3.02 Milyar TL iken bu dönemde 6.94 Milyar TL’ye ulaşmış durumda. Uzun vadeciler için bakılması gereken önemli kalemlerden bir tanesi olan hisse başına karlılık ise geçen sene 0.79 kuruş iken bu dönemde 3.95 kuruşa kadar yükseldi. Hissenin güncel F/K değeri 9.03, PD/DD değeri ise 1.32 olarak dikkat çekiyor.

%28 halka açıklık oranına sahip olan şirketin %71’ine Sabancı Holding’in sahip olduğunu belirtelim. %19 özsermaye karlılığına ve %9 yıllık net kar marjına sahip olan şirketin hissesi son 1 senede %47 yükseliş gerçekleştirdi. Şirketin temettü verimliliği ise sadece %2.  Kordsa, alacaklarını 81 günde tahsil ederken, borçlarını ise 4.5 günde ödüyor. Ortalama stok tutma süresi 113 gün.

%11 yabancı oranına sahip şirketin düzenli bir şekilde temettü dağıtmayı amaçladığı ve son 5 yılda karın %23’ünün yatırımcılara dağıtıldığını belirtebilirim. Son 1 senede özkaynaklarda %38 artış yaşandı. Şirketin, faaliyet göstermiş olduğu sektörde adeta rakibi olmaması uzun vadede hisseyi cazip kılarken borçluluk durumunun ise şüphe uyandırdığını belirtebilirim.

Mutlaka Oku: Borsada 1 TL Altı Hisseler

7-Enerjisa Enerji A.Ş. (ENJSA)

Sabancı Holding şirketleri arasında listenin yedinci sırasında yer alan Enerjisa, 11 Bini aşan çalışanı ile birlikte 14 ilde 22 Milyon nüfusa ulaşmakta ve 10.5 Milyon müşteriye hizmet vermektedir.  307.907 dağıtım ağı uzunluğuna sahip şirket 11.7 Milyon Dağıtım bağlantı noktası ile faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir. Enerjisa’nın şuandaki altyapı yatırımları 2.8 Milyar TL’yi geçmiştir.

Son çeyrekte 778 Milyon TL net kar açıklayan şirketin net satış gelirleri ise %109 oranında büyüyerek 10.19 Milyar TL’ye ulaştı. FAVÖK ise yıllık bazda %420 artış kaydederek 1.73 Milyar TL oldu. Son 5 yılın en iyi net karını ve satış gelirlerini açıklayan şirketin 4.72 Milyar TL döviz fazla pozisyonu bulunmaktadır. Net borç ise geçen seneye göre %15 artarak 10.88 Milyar TL’ye yükseldi.

Geçen sene 14.77 Milyar TL piyasa değeri bulunan şirketin şuanki piyasa değeri 19.73 Milyar TL oldu Hisse başına karlılık ise geçen sene 0.92 kuruş iken bugün 1.93 kuruşa kadar çıkmış durumda. Enjsa hisse senedinin güncel F/K değeri 8.65 iken, PD/DD değeri 2.11 oldu.

%20’si halka açık olan şirketin %40’ına DD Turkey Holdings, Diğer %40’ına Sabancı Holding sahip. %27 özsermaye karlılığı bulunan şirketin %7’de yıllık net kar marjı bulunmakta.  2018 yılında halka arz olan firma son 5 senedir ara vermeden temettü dağıttı.  Son 5 yılda karın %56’sının yatırımcılar ile paylaşıldığını belirtelim. %64 gibi çok iyi bir yabancı payına sahip olan Enerjisa’nın son 1 senedeki özkaynak artışı %11 oldu.

8-Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (CIMSA)

Sabancı Holding şirketleri arasında yer alan Çimsa, 1972 yılında Mersin’de kurulmuştur. Bugün Mersin, Kayseri, Eskişehir, Niğde ve Afyonkarahisar da fabrikası bulunan şirket Ankara’da bulunan öğütme fabrikası ile faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir.

Çimsa, %862 artışla 386 Milyon TL net kar ve %66 büyüme ile 1.21 Milyar TL ne satış geliri elde etti. Son 5 senenin en iyi satışını elde eden firmanın FAVÖK marjı ise yıllık bazda %1 artarak 135 Milyon TL’ye ulaştı. 57 Milyon TL döviz fazla pozisyonu bulunan şirket, bu dönemde 10 Milyon TL finansman geliri elde etti. Şirketin net borcu geçen seneye göre %68 artarak 1.1 Milyar TL seviyesine yükseldi.

Çimsa’nın piyasa değeri geçen sene 2.40 Milyar TL iken, şuandaki piyasa değeri 4.47 Milyar TL’ye ulaştı. Hisse başına karlılık ise 1.30’dan 7.53 gibi muazzam bir seviyeye ulaştı. Hissenin güncel F/K değeri 4.40 iken, PD/DD değeri ise 1.79 olarak dikkat çekiyor.

Yabancı payı %7.50 olan şirket hissesinin %36’sı halka açıkken %9 Akçansa Çimentoya %54’ü ise Sabancı Holding’e ait. Düzenli bir şekilde temettü ödeyen şirketlerden bir tanesi olan Çimsa, son 5 yılda karının %21’ini yatırımcısı ile paylaştı. Şirketin toplam satışlarının %56’sı yurtdışından gelmekte. Son 1 senede özkaynaklarda %20 gibi iyi bir artış yaşandı.

9-Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (AKCNS)

Türkiye’nin en büyük çimento üreticisi olan Akçansa, Sabancı Holding şirketleri arasında oldukça önemli bir konuma sahiptir.  Yüksek donanımlı teknolojilere sahip tesisleri ile ülkemizin çimento ihtiyacının %10’unu, toplam çimento ve klinker ihracatının ise %16’sını karşılayan Akçansa, büyümesine her yıl istikrarlı bir şekilde devam etmektedir.

Son çeyrekte %322 artışla 174 Milyon TL net kar açıklayan şirket, net satış gelirlerini ise geçen seneye göre %52 artırarak 894 Milyon TL’ye çıkardı. Son 5 senenin en iyi net kar ve satış gelirlerini açıklayan firmanın FAVÖK’ü ise yıllık bazda %21 azalarak 78 Milyon TL’ye geriledi. 170 Milyon TL döviz açık pozisyona sahip firma bu dönemde 83 Milyon TL finansman geliri elde etti. Net borç ise geçen seneye göre %82 artarak 525 Milyon TL’ye ulaştı.

Geçen sene piyasa değeri 3,16 Milyar TL iken şuanda 3.71 Milyar TL’ye ulaştı. Akçansa hissesinin hisse başına karlılığı ise 0.60 kuruştan 1.59 kuruşa kadar çıkmış durumda. Hissenin güncel F/K değeri 12.25 iken, PD/DD değeri ise 2.41 olarak dikkat çekiyor.

%19’u halka açık olan firmanın %39,72’sine Sabancı Holding, %39.72’sine de Heidelbercement şirketi sahip. %22 özsermaye karlılığına sahip olan Akçansa’nın %10 yıllık net kar marjı bulunmakta. Firma alacaklarını ortalama 65 günde tahsil ederken borçlarını 3.50 günde ödüyor. Ortalama stok tutma süresi ise 64 gün olarak öne çıkıyor.

%12 yabancı payına sahip olan Akçansa, düzenli bir şekilde temettü ödeyen bir firma olarak dikkat çekiyor. Son 5 yılda karın %73’ü dağıtıldı. Akçansa’nın güncel ihracat payı ise %40 seviyesinde. Şirket son 1 yılda özkaynaklarını %10 artırdı.

Mutlaka Oku: Son 5 Yılda En İyi Kar Payını Dağıtan Şirketler

10-Afyon Çimento Sanayi T.A.Ş (AFYON)

Sabancı Holding şirketleri arasında yer alan AFYON Çimento Anonim şirketi, çimentonun yanı sıra klinker üretimi, pazarlaması ve dağıtımı ile 1957 yılından bu yana uğraşan bir firma olarak ön plana çıkmaktadır. Şirketin klinker yıllık üretim kapasitesi 548 ton iken, yıllık çimento üretim kapasitesi ise 650 Ton olarak dikkat çekmekte.

Şirket son açıkladığı bilançoda 3.14 Milyon TL zarar açıkladı. Ayrıca %60 büyüme ile net satış gelirlerini 116 Milyon TL’ye  yükselttiğini belirtti. FAVÖK ise yıllık bazda %72 artış kaydederek 12 Milyon TL’ye ulaştı. 39 Milyon TL döviz açık pozisyonu bulunan şirketin bu dönemde elde ettiği finansman geliri ise 226 Bin TL oldu. Net borç ise geçen seneye göre %10 artarak 97 Milyon TL’ye yükseldi.

Geçen sene piyasa değeri 2.04 Milyar TL olan şirketin bu sene piyasa değeri 1.43 Milyar TL’ye kadar düşüş yaşadı. Hisse başına karlılık ise geçen sene 0.04 kuruş iken 0.19 kuruşa yükseldi. Hissenin güncel F/K değeri 18.68 iken PD/DD değeri ise 2.53 olarak dikkat çekiyor.

Zaman zaman bedelli sermaye artırımlarına da giden şirket belli aralıklarla da temettü dağıtıyor ancak bu temettülerin oldukça düşük olduğunu belirtelim. %49’ı halka açık olan şirketin %51’i Çimsa Çimentoya ait. 

%14 özsermaye karlılığına sahip olan şirketin %18’de yıllık net kar marjı bulunmakta. Şirket, alacaklarını ortalama 66 günde tahsil ederken, borçlarını ise 3.77 günde ödüyor. Ortalama stok tutma süresi ise 55 gün. Şirketin toplam satışlarının %24’ü ihracattan gelmekte. Son 1 senedeki özkaynak artışı ise %5.5 oldu. 

11-CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş. (CRFSA)

Sabancı Holding şirketleri arasında yer alan Türkiye’de açılan ilk süpermarket olma özelliğini gösteren Carrefousa, borsamızda halka açık şirket olan Gima’yı satın alarak girmiştir. Türkiye genelinde 596 marketi bulunan Carrefour, Temettü dağıtmayan bir şirket.  Şirket 2020 yılında bedelli ve bedelsiz sermaye artırım kararı alırken 2016 yılında sadece bedelsiz sermaye artırım karar almıştır.

Carrefoursa için açıklanan son bilançoda 118 Milyon TL zarar elde edildiği ve %22 büyüme ile net satış gelirlerinin 2.73 Milyar TL seviyesine yükseldiği belirtilmiştir. FAVÖK ise yıllık bazda %18 artış kaydederek 304 Milyon TL’ye ulaştı. 69 Milyon TL döviz fazla pozisyona sahip olan şirket, bu dönemde 845 Bin TL finansman geliri elde etti. Net borç geçen seneye göre %19 artarak 1.35 Milyar TL’ye ulaştı.

Sadece %5’i halka açık olan şirketin %57’sine Sabancı Holding, %37’lik kısmına ise Carrefour Nederland şirketi sahip.  Hissede sadece %0.37 oranında yabancı yatırımcı bulunmakta. Şirket, alacaklarını 4.5 günde tahsil ederken borçlarını 2.5 günde ödüyor. Ortalama stok tutma süresi 65 gün olarak dikkat çekiyor. Son 1 senede özkaynaklarda %10 düşüş yaşandı. 

12-Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş. (TKNSA)

2000 yılında kurulan ve 2012 yılından bu yana borsamızda işlem görmeye devam eden Teknosa, Sabancı Holding şirketleri arasında belki de en fazla tanınanı. 68 ilde 211 Mağazası bulunan firma, son dönemde online ticaret kanalındaki satışları artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştireceğini açıklamıştır.

Teknosa için son açıklanan bilançoda net kar %51 artışla 104 Milyon TL, net satış gelirleri ise %33 büyüme ile 2.57 Milyar TL oldu. FAVÖK ise yıllık bazda %31 artış kaydederek 259 Milyon TL’ye ulaştı. 109 Milyon TL döviz fazla pozisyonu bulunan şirket, bu dönemde 16 Milyon TL finansman geliri elde etti. Şirketin net borcu yok ve kasasında 500 Milyon TL nakdi bulunmakta.

%50’si halka açık olan şirketin kalan %50’lik kısmına Sabancı Holding sahip. Şirketin %339 gibi çok iyi bir özsermaye karlılığı bulunuyorken yıllık net kar marjı ise sadece %1.75 olarak dikkat çekiyor. Teknosa, alacaklarını ortalama 6 günde tahsil ederken borçlarını 3 günde ödüyor. Ortalama stok tutma süresi ise 85 gün…

Sadece %3 yabancı yatırımcı payına sahip olan Teknosa, düzenli temettü dağıtan bir şirket değildir. 2021 yılında bedelli sermaye artırımına gidildiğini de hatırlatmak istiyorum. 1.49 Milyar TL piyasa değerine sahip olan şirket hissesinin hisse başına karlılığı ise 0.65 kuruş. Son 1 senede özkaynak artışı ise %27 oldu. 

Mutlaka Oku: Bitcoin Yatırımı Mantıklı Mı?

Sabancı Holding şirketleri İçin Görüşlerim!

Sabancı Holding şirketleri arasından en beğendiğim hisseler Kordsa, Brisa ve Enerjisa. Bu şirketlerin yatırım projelerine göz attığımda uzun vadede çok daha güzel noktalara gelebileceklerini tahmin ediyorum. Bulundukları sektörde de rekabet güçlerinin yüksek olması şirketleri öne çıkarmaktadır.

Bu şirketler dışında kalanların ise borç yapılarının fazla olması ve uzun bir süredir gelişim gösterememeleri beni bir hayli üzdü. Açıkçası Koç Holding şirketlerindeki performansı Sabancı Holding Şirketleri nde göremedim. Ayrıca sadece 2-3 şirketin faaliyet raporlarını çok beğendim…

Sabancı Holding şirketleri ile ilgili uzun vadeli planlarınız var ise mutlaka temel analiz değerlerine göz atarak yatırım tercihlerinden bulunun. Gelecek bilançoları yakın takibe alarak uzun vadede en doğru şirketlere yatırım gerçekleştirebilirsiniz…

Sabancı Holding şirketleri İçin Yorumlarınızı Bekliyorum!

Böylelikle 12 Sabancı Holding şirketleri için temel analiz ve bilanço detayları aktardım. Sizlerinde burada yer alan Sabancı Holding şirketleri için yorum ve görüşlerinizi bekliyorum. İçeriğimi beğenmeyi unutmayınız. Söylediklerim kesinlikle bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır…

Mutlaka Oku: Koç Grubu Şirketleri

Mutlaka Oku: Yatırım Yaparak Zengin Olmak

Mutlaka Oku: Türkiye Varlık Fonu Portföy

BU İÇERİK FAYDALI OLDU MU?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz