Türkiye Varlık Fonu Portföy İncelemesi Güncel Detaylar!

Türkiye Varlık Fonu Portföy İncelemesi Güncel Detaylar!

Selamlar arkadaşlar. Bir önceki içeriğimde bildiğiniz gibi Norveç Varlık Fonu’nun Türkiye’de yapmış olduğu hisse yatırımları ile ilgili bilgi vermiştim. Burada da ülkemizin varlık fonunun elinde bulundurduğu hisselerin güncel analizlerini aktaracağım. Türkiye varlık fonu portföy ünde yer alan bu hisselerin tüm temel analiz verilerine değineceğim için sonuna kadar takip etmenizde yarar görüyorum…

2016 yılında kurulan Türkiye Varlık Fonu, Başbakanlığa bağlı şirketleri yönetmek amacı ile kuruldu. Fona ilk olarak dahil edilen şirketler Halkbank, Türk Hava Yolları, Borsa İstanbul ve Ziraat Bankası oldu. Daha sonrasında Botaş, PTT, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Vakıfbank ve İzmir Limanı gibi iştiraklerde fona devredildi.

Türkiye Varlık Fonu şuanda 7 farklı sektörde 28 şirkete sahip. Finansal hizmetler, Ulaştırma, lojistik, Enerji, Şans Oyunları, teknoloji ve Telekom, tarım ve gıda, madencilik ve Gayrimenkul alanlarında şirketlere sahip olan Türkiye Varlık Fonu, ilerleyen zamanlarda şirket alımlarını daha da hızlandıracaktır.

Türkiye Varlık Fonu Portföy

245 Milyar Dolarlık devasa bilançoya sahip olan Türkiye Varlık Fonu, Norveç Varlık Fonundaki gibi gelecek nesillere birikim sağlamak amacı ile maalesef yönetilmiyor. Zaten kurulmuş olduğu ilk günden bu yana muhalefetin ve halkın çok büyük tepkisi oldu. Çünkü Fona ait şirketler Sayıştay denetiminden geçmiyor. Denetim tamamen Cumhurbaşkanlığına ait.

Ben burada Türkiye Varlık Fonu Portföy ünde yer alan 7 şirket hissesi ile ilgili güncel bilançolara ve temel analiz verilerine değineceğim. Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren bu şirketlerin Norveç Varlık Fonunun seçtiği şirketler kadar kaliteli yönetilip yönetilmediklerine bakacağız.

Detaylara geçmeden önce sizlerden ricam video sizlere ufak bir fayda sağladıysa beğenmeyi unutmamanızdır. İçeriğin sonunda Norveç Varlık Fonu ile Türkiye Varlık Fonundaki şirketler ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum. Sizce hangi fondaki hisselere yatırım yapmak daha mantıklı?

1-Türkiye Halk Bankası (HALKB)

Türkiye Varlık Fonu Portföy ünde ilk sırayı Halk Bankası alıyor. Son 1 senede %14 değer kaybı yaşayan hissede uzun vadeci yatırımcıların bir hayli canının sıkkın olduğunu söyleyebilirim. Son çeyrekte 1.50 Milyar TL net kar açıklayan bankanın bir önceki çeyrekteki net karı sadece 215 Milyon TL’ydi.

43 Milyar TL özkaynağı ve 2.47 Milyar TL ödenmiş sermayesi bulunan Halkbank’ın bu dönemde elde etmiş olduğu net faiz geliri 31 Milyon TL’ye ulaştı. Bankanın elindeki mevduatların toplamı ise 804 Milyon TL. Hissedeki F/K ve PD/DD değerlerine baktığımda adeta yerlerde olduğunu söyleyebilirim. F/K 6 , PD/DD değeri ise sadece 0.5.

Bankanın elindeki mevduatların toplamı ise 804 Milyon TL. Hissedeki F/K ve PD/DD değerlerine baktığımda adeta yerlerde olduğunu söyleyebilirim. F/K 12, PD/DD değeri ise sadece 0.5. Hissedeki yabancı oranı ise sadece %1.40. Bu oran gerçekten çok düşük. Hissenin yükselişe geçmesi için bu oranın mutlaka yüksek olması gerekmekte…

Türkiye Varlık Fonu Halkbank hisselerinin %75’ine sahip. Şirket 2018 yılına de düzenli bir şekilde temettü ödemeye devam ediyordu ancak bu tarihten sonra yatırımcılara herhangi bir ödeme yapılmadı. Son 1 senede özkaynaklarda %2.5 artışın yaşandığını da belirtelim..

2-Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ORD (TCELL)

Türkiye Varlık Fonu Portföy ünde ikinci sırada Türkcell Bulunuyor. Hisse son 1 senede %37 artış gösterdi. Türkiye Varlık Fonu şirketin %26’sına sahip. %54’ü halka açık olan Türkcell’in diğer ortakları ise Citibank ve Imtis Holdings olmakta.

Şirketin %23 özsermaye karlılığı ve %14 yıllık net kar marjı bulunmakta. Temettü verimliliği ise 4.73 olarak dikkat çekiyor. Son 5 senede karın %86’sı yatırımcılara dağıtıldı. Şirketin uzun bir süredir düzenli bir şekilde temettü dağıtma alışkanlığına sahip olduğunu belirtmek istiyorum.

Son açıklanan bilançoda %6 artışla 1.38 Milyar TL net kar ve %29 büyüme le 9.88 Milyar TL net satış geliri elde edildi. FAVÖK ise yıllık bazda %30 artış kaydederek 4.28 Milyar TL’ye ulaştı. 3.33 Milyar TL döviz açık pozisyonu bulunan şirket bu dönemde 2.57 Milyar TL de finansman geliri elde etti. Net borç ise geçen seneye göre %101 artarak 18 Milyar TL seviyesine yükseldi.

Türkcell’in geçen sene piyasa değeri 35 Milyar TL iken, şuanda 46 Milyar TL’ye ulaştı. Hisse başına kar ise 1.93 kuruştan 2.29 kuruşa kadar yükselmiş durumda. Hissedeki yabancı oranı %85 gibi müthiş bir seviyede. Hisse borsamızda yabancı oranı en yüksek hisseler arasında yer alıyor. %12 ihracatı bulunan şirketin son 1 senede özkaynaklarında %4’e yakın bir yükseliş gerçekleşti.

Mutlaka Oku: Pasif Gelir Getiren İşler

3-Türk Hava Yolları (THYAO)

Türkiye Varlık Fonu Portföy ünde üçüncü sırada bulunan Türk Hava Yolları son 1 senede %88 gibi müthiş bir yükseliş gerçekleştirdi. %50’si halka açık olan şirketin %49’una Türkiye varlık fonu sahip. %12 özsermaye karlılığına sahip Türk Hava Yollarının %8 yıllık net kar marjı bulunmakta.

Türk Hava Yolları için açıklanan bilançoda 1.98 Milyar TL net kar ve %165 büyüme ile 36 Milyar TL net satış geliri elde edildi. FAVÖK ise yıllık bazda %190 artış kaydederek 11 Milyar TL’ye ulaştı. 106 Milyon TL döviz açık pozisyonu bulunan şirket bu dönemde 18 Milyon TL finansman gideri kaydetti. Borç ise geçen seneye göre %49 artarak 163 Milyar TL seviyesine yükseldi.

Düzenli bir şekilde temettü dağıtan bir şirket olmayan THY, zaman zaman bedelli ve bedelsiz sermaye artırım kararları da alabilmekte. Hissedeki yabancı oranı %30 bandında. %93 gibi müthiş bir ihracatı bulunan şirketin son 1 senede özkaynaklarında %139 artış yaşandığını da belirtmek istiyorum.

4-Türk Telekomünikasyon A.Ş. (TTKOM)

Türkiye Varlık Fonu Portföy ünde dördüncü sırada yer alan Türk Telekom %13 halka açıklık oranına sahip. Türkiye varlık fonu şirketin %6’sına sahipken, Hazine ve maliyet bakanlığı %25, LYY Telekomünikasyon aş. ise %56’lık bir paya sahip…

Türk Telekom hissesi son 1 senede %31 yükseliş gerçekleştirdi ve son açıkladığı bilançosunda %43 özsermaye karlılığına ve %16’da yıllık net kar marjına sahip olduğunu belirtmiştir. Hissenin temettü verimliliği %5 iken son 5 yılda karın %15’i yatırımcılara dağıtıldı.

Şirketin son açıkladığı bilançoda %2 azalışla 1.08 Milyar TL net kar ve %29 büyüme ile 9.86 Milyar TL net satış geliri elde edildiği açıklandı. FAVÖK ise yıllık bazda %18 artış kaydederek 3.96 Milyar TL’ye ulaştı. 3.62 Milyar TL döviz fazla pozisyonu bulunan şirket bu dönemde 4 Milyar TL de finansman geliri elde etmeyi başardı. Türk Telekom, borcunu ise geçen seneden bu yana %36 artırarak 22 Milyar TL seviyesine yükseltti.

Şirketin piyasa değeri geçen sene 29 Milyar TL iken bu dönemde 33 Milyar TL’ye ulaştı. Hisse başına kar ise 0.91 kuruştan 1.65 kuruşa kadar yükseldi. Bu durum özellikle uzun vadeci yatırımcılar için sevindirici oldu. 5.86 olan F/K oranının ve 2.37 PD/DD değerinin sektör ortalamasında gittiğini de belirtmek istiyorum.

İş yatırım uzmanlarınında %8 getiri potansiyeli ile 10.44 kuruş hedef fiyat verdiği hissede yabancı oranı %39. Son 1 senede özkaynaklarda %7 artış yaşandı. Şirketin alacak tahsil süresinin ortalama 72 gün, borç ödeme süresinin 3 gün ve stok tutma süresinin ise 6.5 gün olduğunu da son olarak eklemek istiyorum.

Mutlaka Oku: 100.000 TL ile Yatırım Yapmak İsteyenlere!

5-Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (VAKBN)

Türkiye Varlık Fonu Portföy ünde beşinci sırada yer alan Vakıfbank, %9 halka açıklık oranına sahip. Bankanın %36’sına Türkiye Varlık Fonu, %37’sine Hazine ve Maliyet Bakanlığı ve %11’lik kısmına ise Türkiye Vakıflar Bankası Memur ve Hizmetlileri Emekli ve Sağlık Yardım sandığı vakfı sahip…

Son 1 senede %15 düşüş gerçekleştiren şirketin %8 özsermaye karlılığı ve %17 yıllık net kar marjı bulunmakta. 2018 yılına dek düzenli bir şekilde temettü dağıtan banka son 3 yıldır temettü dağıtım kararı almadı. Son 1 senede öz kaynaklarda %22 artış yaşandı. Hissedeki yabancı payının sadece %2 olduğunu da belirtelim.

Bankanın net dönem karı bir önceki döneme göre %198 artarak 2 Milyar TL’ye yükseldi. Net Faiz gelirleri ise geçen seneye göre %118 artarak 9 Milyar TL’ye ulaştı. 176 Milyar TL mevduat artışına sahip Vakıfbank’ın komisyon gelirleri ise bir önceki çeyreğe göre %84 artarak 1.41 Milyar TL oldu.

6-Türkiye Sigorta A.Ş. (TURSG)

Türkiye Varlık Fonu Portföy ünde altıncı sırada yer alan Türkiye Sigorta, son 1 senede %27 düşüş yaşadı. Şirketin %81 gibi çok ciddi bir kısmına Türkiye Varlık Fonu sahip. Son 5 yılda karın %16’sının yatırımcılara dağıtıldığı hissede bu sene %8.74 ile iyi bir temettü dağıtıldığını belirtelim. Bu oran şirketin %50 karına denk gelmekte.

4.22 Milyar TL özkaynağa sahip olan şirket bu dönemde 1.05 Milyar TL net kar açıkladı. Bir önceki dönemde net kar 783 Milyon TL’ydi.  Hissedeki yabancı oranının sadece %1 olduğunu belirtelim. Özsermayesi 5.34 Milyar TL olan hissenin F/K değeri 4, PD/DD değeri ise tam 1’dir. Sigorta şirketinin şuandaki piyasa değeri 5.49 Milyar TL.

Sadece %1 yabancı yatırımcı oranına sahip olan şirkette son 1 senede özkaynaklarda %14 artış gerçekleşti. Geçen senede karının %43’üne denk gelen oranda kar payı dağıtan Türkiye Sigorta hissesinin gelecek dönemlerde de güzel temettüler açıklayabileceğini düşünüyorum. Temettü emekliliğini düşünenler için mantıklı hisselerden bir tanesi olabileceğini düşünüyorum…

Mutlaka Oku: SASA HİSSE ANALİZ

Türkiye Varlık Fonu Portföy ündeki Hisseler İle ilgili Görüşlerim!

Türkiye Varlık Fonundan hangi şirketi alırsınız diye sorsaydınız THY, Türkiye Sigorta ve Türk Telekom olurdu. Türkiye Sigorta ve Türk Telekom hisselerinin temettü verimlerinin tatmin edici olması tercih etmemde etkili olurdu…

Maalesef bazı şirket hisselerini portföyüme eklemek için 3 kere düşünürdüm. Benim yatırım anlayışıma göre fazla borçluluğu olan şirketlerden her zaman uzak durmaya çalışırım. Gelecek dönemlerde ne olur bilmem ama tercihim bu 3 hisseden başkası olmazdı.

Türkiye varlık fonu portföy ünde yer alan şirket hisselerinin bilançolarını yakın takibe alarak en doğru seçimleri yapabilirsiniz. Uzun vadeci bir yatırımcıysanız şirketlerin temel analiz verilerine ve güncel bilançolarına odaklanmanız yeterli olacaktır. Günlük hisse hareketlerini takibi bırakmanız sizi uzun vadeci ve kazançlı yatırımcı yapacaktır.

Türkiye Varlık Fonu Portföy ündeki Hisseler İçin Sizlerinde Yorumlarınızı Bekliyorum!

Böylelikle Türkiye Varlık Fonu Portföy ünde yer alan 6 şirket ile ilgili güncel temel analiz verilerini ve bilançolarını aktarmaya çalıştım. Sizlerinde bu hisseler ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum. İçeriğimi beğenmeyi unutmayınız. Söylediklerim kesinlikle bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır…

Mutlaka Oku: Norveç Varlık Fonu Türk Hisseleri 2022

Mutlaka Oku: ATA Yatırım

Mutlaka Oku: Uzun Vade Hisselerim

BU İÇERİK FAYDALI OLDU MU?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz