Yaşım 28 Borsadan Öğrendiklerim! (Borsa Tecrübeleri)

Arkadaşlar Selamlar. Yaşım 28 ve 8 yıllık borsa tecrübemden edinmiş olduğum bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Başkalarının borsa tecrübeleri zaman ve para kaybı yaşamanızın bir nebzede olsa önüne geçecektir. Bu nedenle de tecrübeli olduğuna inandığınız kişileri dinlemek yol gösterici olacaktır…

Öncelikle burada şunu belirtmek istiyorum; bir hisse alayım 3-5 gün sonra çok fazla para kazanayım diyorsan bu tür borsa tecrübeleri ile ilgili içerikler izlemen sana fayda sağlamayacaktır. Bunun yerine sayısal loto, iddia veya at yarışı oyna en azından daha fazla heyecan yaşarsın ve çok fazla para kaybetmezsin.

Borsada heyecan aramak yapılabilecek en büyük hataların başında gelir. Değer yatırımcısı olmadıktan sonra bu yatırım mecrasında enflasyonun, hatta doların getirisinden daha fazla kazanç elde edebilmenizin imkansız olduğunu baştan belirtmek istiyorum…

Borsa Tecrübeleri

Yaşım 28 Borsadan Öğrendiklerim! (Borsa Tecrübeleri)

Özellikle Türk insanında geçmişte haber kanallarında borsaya büyük meblağlarla giriş yapıp batanlar ile ilgili birçok içerik izlendiği için bu önemli yatırım aracına karşı önyargılar halen devam etmektedir. Borsaya karşı ön yargılar yavaş yavaş azalsa da halen ciddi bir kitlenin altın, döviz ve mevduata yatırım yapmaktan geri durmadığını görebiliyoruz.

Birçok kişi borsanın kumar olduğunu ve buradan para kazanılmasının imkansız olduğunu düşünüyor. Aslında durum tamamen bilinçsiz yatırımcının başkasından duyduğu hisseyi tüm birikimi ile almasından kaynaklanıyor. Şirketin finansal durumu ile ilgili veriler toplamadan yatırım yapmak zar atmaktan farksızdır…

28 yaşıma kadar borsada öğrendiklerim ile ilgili kapsamlı bilgilendirmeye geçmeden önce bu tarz içeriklerin daha fazla gelmesini istiyorsanız içeriğime like atmanızı rica ediyorum. Sizlerin de aktarmak istediği borsa tecrübeleri varsa lütfen yorumlarda bizlerle paylaşınız…

İşte edinmiş olduğum önemli borsa tecrübeleri

1-Küçük Başlamak!

Borsa yatırım mecrasında yeni yeni tecrübe edinmek isteyen kişilere en önemli tavsiyem küçük başlamalarıdır. Yani 100.000 TL’lik bir birikime sahipseniz başlangıçta bunun sadece %1’i ile borsaya girmelisiniz. İlk alışlarınızı ufak alımlar ile yapmak heyecanınızı ortadan kaldıracaktır. Aynı şekilde riskinizi minimize etmek için bist 100 dışındaki hiçbir şirkete yatırım gerçekleştirmeyin. Bu süreçte borsanın temel mantığını anlamaya çalışın…

2-Parayı Altına ve Dövize Yatırır Gibi Uzun Vadeli Düşünmek!

8 yıllık borsa tecrübemden edindiğim bir başka önemli detayda günlük alım satımlardan kesinlikle uzak durmaktır. Borsadaki fiyat hareketliliğinin dolar ve altına göre çok daha hızlı değiştiğini gören acemi yatırımcı başlangıçta al-satlar ile büyük kazançlar elde edebileceğini zanneder. Borsadaki yükseliş trendi bittiğinde terste kalıp büyük zararlar elde eden yatırımcı geçte olsa uzun vadeli yatırımın çok daha mantıklı olduğunu anlar.

Mutlaka Oku: Güçlü Al Veren Hisseler

3-Güvenilen Şirketlere Her Ay İstikrarlı Alımlar Gerçekleştirmek!

28 yaşıma dek edindiğim önemli borsa tecrübeleri arasında güvenmiş olduğum şirketlere fiyatına bakmadan her ay istikrarlı alımlar gerçekleştirebilmek gelmektedir. Portföyümde bulunan şirketlerin her 3 ayda 1 açıklamış oldukları bilançolara bakmam durumun yolunda gidip gitmediğini anlamam için yeterli olmaktadır. Durumun iyiye gitmediğini düşündüğüm şirketlerde hisse sayımı düşürüp, durumun çok iyi gittiği ve gideceğine inandığım şirketlerdeki hisse sayımı artırmaya odaklanırım. Bu durum uzun vadede yüksek kazançlar elde edebilmemi sağladı…

4-Her Yıl Düzenli Şekilde Temettü Ödeyen Şirketlere Ortak Olmak!

Bu hususta son 10 seneyi baz almak yerine son 5 seneyi baz almanın doğru olacağını düşünüyorum. Hisse yatırımında ana amaç temettü emeklisi olabilmektir. Bu amaçla yapılan yatırımlarda her yıl istikrarlı bir şekilde temettü dağıtan şirketlere ortak olmak riskinizi ciddi manada düşürmenize olanak tanıyacaktır. Macera aramak yerine kurumsallığı ile ön plana çıkmış ve yatırımcısına her sene karından dağıtan şirketlerdeki lot sayısını artırmak asıl amaçlanması gerekendir…

5-Nefsi Doyurmak İçin Birikimin %5’i İle Günlük Alım Satımlar Gerçekleştirmek!

Borsa tecrübemde edindiğim bir başka önemli detayda nefsi doyurmak için ufak miktarlarla günlük alım satım işleri yapmaktır. Ben 100.000 TL’lik uzun vadeli portföyüme ek olarak 10.000 TL’lik günlük al-sat yapabileceğim kısa vadeli bir portföy oluşturdum. Bu günlük alım-satımlarla uğraşmam sayesinde uzun vadeli portföyümde bir hareketlilik yapmamayı başardığım için yüksek getiriler elde etmeyi başardım. Kendinizi kısa vadeli alım satımlar yapma hususunda dizginleyemiyorsanız bu tecrübemi mutlaka uygulamalısınız.

6-Zararı Sevmeyi Öğrenmek!

Şirketinizin finansal bilançosunda herhangi bir bozulma olmadığı halde düşüş eğilimindeyse ve bu dönemde zarar ediyorsanız ek alımlar yapmanız en doğru tercih olacaktır. Bu alımlarınızı da her ay belirlemiş olduğunuz günlerde istikrarlı bir şekilde yapmanız uzun vadede güzel kazançlar elde edebilmenize önemli bir katkı sağlayacaktır. Zararın karın kardeşi olduğu bilinci ile yatırımlar gerçekleştirmek yatırım yolcuğunuzdaki başarınızı önemli ölçüde artıracaktır.

Mutlaka Oku: Borsada Para Kaybettim Ne Yapmalıyım?

7- İhtiyaç Olmayan Parayla Yatırım Gerçekleştirmek!

Maalesef Türkiye’deki acemi borsa yatırımcısının yapmış olduğu en büyük hata kendisine ait olmayan para ile yatırım gerçekleştirmektir. Bu durum zararda çok fazla beklemenin strese yol açmasına neden olur. Panikle ne yapacağını bilmeyen yatırımcı bir hisseden diğerine zıplaya zıplaya parasını adeta pul eder. Geriye ise dağlar kadar kredi borcu ve zaman kaybı kalır. Bu hususta dikkatli olun arkadaşlar. Kendinize ait olmayan bir para ile yatırım gerçekleştirmeyin. Bu tür bir davranışın kumar oynamaktan farksız olduğunu unutmayın…

8-En Fazla 7 Hisseli Portföy Oluşturmak!

28 yaşımın ve 8 yıllık borsa tecrübemin bana öğretmiş olduğu en önemli şey portföyüme 7 şirketten fazlasını eklememek gelmektedir. 7 şirket hissesinden fazlasını portföye eklediğimde fon yatırımından farksız olduğunu ve borsanın genel getirisinden portföyün ayrışamadığını gördüm. 7 den fazla şirket hissesine yatırım gerçekleştirmeyerek uzun vadede borsa endeksinin getirisinden çok daha iyi bir getiriyi elde edebilirsiniz. Birçok kişinin borsa tecrübeleri de bu söylediğimi haklı çıkarmaktadır. 7 den fazla  şirket hissesini elinizde tutacaksanız gidin bir fona paranızı yatırın daha mantıklı olacaktır.

9-Giden Hissenin Peşinden Gitmemek!

Önemli borsa tecrübeleri arasında giden hissenin peşinden koşmamak gelmektedir. Birçok küçük yatırımcı her gün tavan tavan giden hissenin peşinden koşarak kısa zamanda çok büyük getiriler elde edebileceğini zanneder. Oysa hisseye giriş yapıldıktan sonraki kısa zaman içerisinde hisse baskılanarak düşüşler baş göstermeye başlar ve ciddi zararlar ile karşı karşıya kalınması durumu ortaya çıkar. Son 1 senede bu tür hisselere çok fazla örnek veririm ancak yönlendirme olarak algılanabileceği için hisse ismi vermek istemiyorum.

10-Kademeli Alım Gerçekleştirmek!

Bir şirket hissesine yatırım gerçekleştirirken tek fiyattan tüm param ile girilmeyeceğini öğrendim. Bu şekilde tüm birikim ile hisseye girmek genellikle zaman kaybından başka hiçbir şeye yaramaz. Kademeli alımlar gerçekleştirmek bir ortalama yakalanmasını sağlar ve terste kalınmasının büyük ölçüde önüne geçer. Ben her ay seçmiş olduğum şirketlerin fiyatlarına bakmadan kademeli alımlar gerçekleştiriyorum. Bu sayede uzun vadede kazancın tüm parasını tek bir seferde hisseye yatıran kişiden çok daha fazla oluyor.

Mutlaka Oku: Borsada Günde 100 TL Kazanmak

11-İhracat Ağırlıklı Şirketlere Ortak Olmak!

28 yaşımın en önemli borsa tecrübeleri arasında ihracat ağırlıklı şirketlere ortak olmak gelmektedir. Bu tür şirketlerin ülkemizdeki kur dalgalanmalarından dahi kazançlı çıkacağı göz önüne alındığında riski ne kadar düşürdüğünüzü gözünüzde canlandırabilirsiniz. Bu şirketler satışlarını artırmasalar dahi kurdaki dalgalanmadan dolayı kar marjını da ciddi oranda yükseltebilme olanağına erişir. 

12-Canlı Borsa Uygulamalarından Fiyat Takip Etmemek!

Başlangıçta yaptığım en büyük hatalardan bir tanesi de para yatırmış olduğum şirketlerin anlık fiyat takiplerini yapmaktır. Bu durum bana hiçbir şey kazandırmadığı gibi ciddi bir zaman kaybı yaşamama ve gündelik yaşantımdaki hiçbir işimi halledememe neden oldu. Bir insanın uzun vadeli yatırımda kendisini dizginleyebilmesi için ve hisselerini 3-5 yıl elinde tutabilmesi için anlık fiyat takibi yapmaması gerekir. Şuana kadar açıklamış olduğum borsa tecrübeleri içerisinde belki de en önemlisi açıklamış olduğum bu son maddedir.

Borsada Sadece Uzun Vadeli Yatırım Kazandırır!

Kısa vadeli al-sat işlemlerinden tek para kazanacaklar kurumsal portföy yönetimine sahip aracı kurumlardır. Bu tür aracı kurumların robotları olduğu için anlık fiyatlardan ciddi getiriler elde edebilmektedirler. Bireysel yatırımcının maalesef böyle bir imkanı yok…

Bu tür kurumsal firmaları yenebilmenin en iyi yolu uzun vadeli düşünmektir. Sabırlıysanız robotları alt edebilmeniz mümkün. Aksi takdirde borsada ciddi para ve zaman kayıpları yaşarsınız. Buna dikkat edin. Uzun vadeli yatırımın ne kadar kazançlı olduğunu anlayabilmek için rastgele 10 firma seçin ve bu firmaların 10 yıllık fiyat hareketlerine bakın…

En az 7 tanesi doların ve altının getirisinden çok iyi bir kazanca sahip olmuştur. En büyük ilham kaynağınız şirketlerin geçmişteki düşük fiyatları olmalıdır. Bunu akılda tutarak yatırım gerçekleştirmek inanarak borsa yatırımı gerçekleştirmenize olanak tanıyacaktır.

Sizlerinde Borsa Tecrübeleri Varsa Lütfen Yorumlarda Aktarınız!

Böylelikle 12 maddede borsa tecrübeleri aktarmaya çalıştım. Bunlar tamamen benim 8 yıllık tecrübeme dayanarak aktarmış olduklarımdır. Sizlerinde bu hususta yorum ve görüşlerinizi bekliyorum. İçeriğimi beğenmeyi unutmayınız. Söylediklerim kesinlikle bir yatırım tavsiyesi değildir…

Mutlaka Oku: 10 Bin TL İle Para Kazanmak

Mutlaka Oku: Uzun Vadeli Yatırım

Mutlaka Oku: Borsada Hisse Biriktirmek

BU İÇERİK FAYDALI OLDU MU?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz