OSMEN Hisse 2021/9 Finansal Tabloları Açıklandı…

Varlık yönetimi, aracılık hizmetleri ve yatırım danışmanlığı hizmetleri veren Osmanlı Yatırım’ın hisse senedi ile ilgili önemli detayları aktarmak istiyorum. Osmen Hisse için son açıklanan bilançoya dair tüm detayları yatırım danışmanlığı kapsamında olmayacak bir şekilde yorumlamaya çalışacağım…

20 yıldan fazla tecrübesi olan yöneticiler tarafından kurulan Osmanlı Menkul Değerler, özellikle borsada kısa vadeli alım satım yapmak isteyen kişiler tarafından düşük komisyon oranları ve oldukça kullanışlı olan mobil uygulaması nedeni ile tercih edilmektedir.

Yıllık bazda %22 değer kaybı yaşayan Osmen Hisse senedi için 2021 yılı 3. çeyrek bilançosu açıklandı. Özellikle yıl içerisinde terste kalan yatırımcıların merakla beklediği bu bilançoyu kendi görüşlerimi de ekleyerek yorumlamaya çalışacağım. Sizlerinde bu bilanço ile ilgili içeriğin sonunda yorumlarınızı bekliyorum.

OSMEN Hisse

Uzun vadeli yolculukta çok güzel getiriler elde edilmesine olanak tanıyan Osmanlı Menkul Değerler hisse senedinden önümüzdeki dönemlerde de aynı getirilerin elde edilmesi amaçlanmakta. Bu nedenle de açıklanan her bilanço yatırımcılar tarafından yakın takibe alınıyor.

Osmen hisse senedi ile ilgili uzun vadeli yatırım planları yapıyorsanız en az 4 bilanço dönemini incelemeniz gerekmekte. Uzun vadeli yolculuğunuzda şüphe duyacağınız veriler var ise bu şüphelerinizi giderdikten sonra sermayenizi yatırınız aksi takdirde hiçbir zaman uzun vadeli yatırımcı olamazsınız.

Osmen hisse senedi ile ilgili olarak kapsamlı bilgilendirmeye geçmeden önce sizlerden ricam içeriğimi beğenip kanalıma abone olarak bana destek olmanızdır. Son zamanlardaki önemli destekleriniz için sizlere çok teşekkür ediyorum…

İşte Osmen Hisse Senedi İçin 10 Detay…

OSMEN Hisse 2021/9 Finansal Tabloları Açıklandı...

1-Şirket Bu Çeyrekte Net Karında %34 Azalış Yaşadı!

Osmanlı menkul için açıklanan son bilançoda şirketin geçen seneye göre %34 azalışla 9.77 Milyon TL net kar elde ettiği açıklandı. geçen sene aynı dönemde net kar 14 Milyon TL’ydi. Bir önceki çeyrekte ise şirketin 13 Milyon TL net karı vardı. Şirketin 2017 yılından bu yana çeyreklik net karlarına göz attığımda istikrarsız bir görünümün olduğu söylenebilir. Bundan sonraki süreçte ise Borsaya olan ilginin daha fazla artacağını düşünüyorum ve bu istikrarsız görünüm azalacaktır.

2-Osmanlı Menkul Döviz Açık Pozisyona Sahip!

Açıklanan finansallarda şirketin tam 4.58 Milyon TL döviz açık pozisyona sahip olduğu görülmekte. Şirketin döviz açık pozisyona sahip olması gelecek dönemlerde ani kur artışlarından dolayı zarar yazmasına neden olabilir. Bu dönemde şirket 9 Milyon TL finansman geliri elde etmeyi başarmıştır.

Mutlaka Oku: Zekayla Para Kazanmak İçin Ne Yapmak Lazım?

3-Şirketin Net Borcu Bulunmuyor!

Osmen hisse için açıklanan 2021 3. çeyrek bilançosunda kasasında bulunan net 170 Milyon TL nakdi hesaba kattığımızda herhangi bir net borca sahip olmadığını söyleyebiliriz. Geçen sene aynı dönemde kasada 209 Milyon TL nakit bulunmaktaydı.  Şirketin 2017 yılından itibaren hiçbir bilançosunda net borca sahip olmadığı görülmekte. Şirket bu dönemde faaliyet giderlerinde %18 artış kaydetti. Finansal giderler ise 3 Milyon TL oldu.

4-Cari Değerler Sektör Ortalamasında Gitmekte!

Osmen hisse için açıklanan bilanço sonrasında güncel F/K değeri 6.95, PD/DD değeri 3.23 ve FAVÖK ise 8.55 seviyesinde oldu. Bu değerlere bakarak şirketin sektör ortalamasında fiyatlandığını söyleyebiliriz. Tabi gelecek bilanço dönemlerinde PD/DD değerinin biraz daha düşmesi istenilecek bir durumdur.

5-Osmanlı Menkul Değerlerin %34’u Halka Açıktır!

İdeal bir halka açıklık oranına sahip olan Osmanlı Menkul Değerler hisse senedinin %60’ına Ömer Zühtü Topbaş, %6’sına Alifuat Kutlucan sahiptir. Şirketin %60’ının tek bir kişinin elinde bulunması kurumsallıktan uzak bir profil çizmektedir.

6-Şirketin Özsermaye Karlılığı Oldukça İyi!

Hizmet vermiş olduğu sektörden ötürü olması gerek Osmen Hisse Senedi için açıklanan bilançoda şirketin özsermaye karlılığının çok çok iyi bir seviye olan %60’lara çıktığını görmekteyim. Özsermaye karlılığının yüksek olması şirketin finansallarını oldukça başarılı bir şekilde yönettiğini net olarak göstermektedir.

Mutlaka Oku: 12 Maddede Borsada Başarılı Olmanın Yolları

7-Osmanlı Menkul Değerler Temettü Verimliliği Çok Düşük!

Son fiyatına göre şirketin temettü verimliliği sadece 0.79. Bu oran borsamız için oldukça kötü. Şirket temettü dağıtma hususunda da istikrarlı değil.  2013 ve 2015 yıllarında bedelli sermaye artırım kararları alınmış. 2018, 2020 ve 2021 yıllarında da temettü dağıtılmıştır. Şirket son 5 yılda karının sadece %6’sını dağıtmıştır.

8-Toplam Aktiflerde ve Özkaynaklarda İstikrarlı Bir Artış Söz Konusu!

2017 yılı 4 çeyreğinden itibaren Osmen Hisse senedinin bilançolarına göz attığımda istikrarlı bir artışın yaşandığını söyleyebilirim. Şirket Özkaynaklarında son dönemde %12.7’lik bir artış yaşamıştır. Bu iki kalemdeki artışlar finansalların gayet başarılı bir şekilde yönetildiğini göstermektedir. Uzun vadeli bir yatırım düşünüyorsanız gelecek bilançolarda bu kalemlere bakmayı ihmal etmeyin. 

9-Hissedeki Yabancı Yatırımcı Oranı Çok Düşük!

Uzun vadeli yatırımlarda bakılması gereken bir başka önemli detayda hissedeki yabancı yatırımcı oranıdır. Osmen hisse de olan %0.02’lik yabancı yatırımcı oranı istenen bir durum değildir. Hissedeki önemli hareketliliklerin görülebilmesi için bu yabancı yatırımcı oranının artması gerekmekte…

10-Bundan 9 Yıl Önce Osmen Hisse Senedine 10.000 TL Yatırsaydınız?

Uzun vadeli yatırıma en güzel örneklerden bir tanesi olan Osmanlı Menkul Değerler hisse senedine ilk halka arz olduğu 2012 haziran ayına 10.000 TL yatırıp yapıp bugüne kadar hisselerinizi korumayı başarsaydınız. Temettüler dahil edilerek hissedeki net getiri %2210 olurdu. Yani şuanda 10.000 TL’niz 221 Bin TL olurdu. Bu denli efsane bir getiri hiçbir yatırım aracında bulunmamakta…

Mutlaka Oku: 18 Yaşından Küçükler İçin Para Kazanma Yolları

Osmen Hisse İle İlgili Görüşlerim!

Ülkemizin en önemli aracı kurumlarından bir tanesi olması nedeni ile tercih sebebim olabilecek Osmen hisse senedinde bilançodan tam anlamıyla beklentiler karşılanamamış gözüküyor. Şirketin net karlılığını biraz daha yukarılara çıkarıp, istikrarlı bir görünüm çizmesi gerekmekte.

Şirketin borçlu bir durumda olmaması ve aktif kaynaklarını ve öz sermayesinin her çeyrek dilimde artırabilmesi finansalların oldukça başarılı bir şekilde yönetildiğini göstermektedir. Hissede en fazla beğendiğim şey özsermaye karlılığının %60 olmasıdır.

Osmen hisse için en büyük handikap, yabancı yatırım oranının sadece %0.02 olması. İlerleyen zamanlarda beklenen yükselişlerin yaşanabilmesi için yabancıların daha sık bir şekilde alım yönünde kararlar vermeleri gerekmekte. Uzun vadede ise yatırım araçlarına olan ilgi artacağı için şirket bilançosunda anormal bozulmaların görülmeyeceğini tahmin ediyorum.

Osmen Hisse Senedi İçin Görüşlerinizi Bekliyorum!

Böylelikle Osmanlı Menkul Değerler hisse senedi ile ilgili 10 önemli detay aktardım. Sizlerinde borsamızın önemli şirketlerinden bir tanesi olan Osmanlı Menkul Değerler ile ilgili yorum ve görüşlerinizi bekliyorum. İçeriğimi beğenmeyi unutmayınız. Söylediklerim kesinlikle bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır.

Mutlaka Oku: Kalekim Hisse

Mutlaka Oku: Tuncay Turşucu Temettü Hisseleri

Mutlaka Oku: Gedik Yatırım Model Portföy

BU İÇERİK FAYDALI OLDU MU?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz