Borsada Temettü Yatırımı İçin Uyguladığım 6 Kriter!

İnsanların parasını, taşa toprağa gömmektense borsada temettü yatırımı yapmak amacı ile için şirketlere yatırması, finansal piyasalarımız ve ülkenin toplam faydası için çok önemlidir. Bende bu tür yatırım şeklini sizlere özendirmek ve riskinizi olabildiğince düşürebilmeniz amacı ile bu içeriği hazırladım…

SGK emekliliğinden çok daha mantıklı bir seçenek olan temettü emekliliğinde 30-40 sene beklemenize gerek yok ve SGK emeklisi gibi bu süre sonunda çok cüzi kazançlarda yok. Aylık 1500-2000 TL’lik kademeli alımlar ile %5 ve üzerinde temettü verimliliğine sahip şirketlere sadece 5 sene yatırım yapan kişiler şuanda birçok emekliden daha iyi maaş alacak. 10 sene sonunda ise aktif olarak çalışan bir asgari ücretli ile aynı maaşı alacak. Hem de hiç zaman harcamadan…

Günümüz yatırım dünyasında bileşik getirinin gücünün hissedildiği en iyi yer borsadır. Ben çok fazla risk almayı sevmiyorum diyorsanız ki bence borsa çokta riskli değil. Bu yatırımınızın yanına gram altın yatırımı ve BES yatırımını eklemenizi tavsiye ederim. Gelirinizin her ay %25’ini yatırımlarınıza yönlendirirseniz finansal olarak güçlü olursunuz ve aynı zamanda daha özgüvenli bir hale bürünmüş olursunuz. Şimdi gelelim temettü yatırımında benim uyguladığım kriterlere…

Borsada Temettü Yatırımı İçin Uyguladığım 6 Kriter!

Borsada Temettü Yatırımı İçin Uyguladığım Kriterler

1-Şirketin Bir Temettü Kültürünün Olması Gerekir!

Borsada Temettü Yatırımı yaparken belirleyecek olduğum şirketlerde ilk aradığım özellik, şirketin bir temettü kültürüne sahip olması. Birçok şirket temettü dağıtmayı istikrarlı bir hale getirmek için temettü dağıtım politikası çıkarmakta. Özellikle son 10 yıldır ara vermeden temettü dağıtan şirketler belirtmiş olduğum bu temettü dağıtım politikasına sahip. Filtreleme yaparken son 5 senede düzenli temettü dağıtmış şirketleri seçmeniz çok daha mantıklı olacaktır.

2-Özsermaye Karlılığının ve Yıllık Net Kar Marjının Yüksek Olması Gerekir!

Borsada Temettü Yatırımı için uyguladığım ikinci önemli kriterde özsermaye karlılığının ve yıllık net kar marjının yüksek olmasıdır. Şirketlerin yapmış oldukları faaliyetlerin her dönem istikrarlı bir kazanç bırakabilmesi için özsermaye karlılığının ve yıllık net kar marjının enflasyonun üzerinde olması gerekir. Özsermaye karlılığının yüksek olması şirketin mevcut sermayesinin başarılı bir şekilde yönetildiğini, yıllık net kar marjının yüksek olması ise şirketin üretmiş olduğu ürünlere talebin fazla olduğunu göstermektedir.

Mutlaka Oku: Zengin Olmanın Basit Yolları

3-Şirketin İhracatının Kuvvetli Olması Gerekir!

Temettü emekliliği amacı ile bir şirkete yatırım yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli detay şirketin toplam satışlarının ne kadarının ihracattan geldiğidir. İhracat kalemi yüksek olan şirketler, ülkemiz gibi çok fazla döviz oynaklığının olduğu ortamda bir nebzede olsa finansallarının sarsılmasını önleyebilirler. Döviz kurlarının artış göstermesinden dahi birçok ihracatçı firma önemli karlılıklar yazabilir.

4-Şirketin Rekabet Gücünün Çok Yüksek Olması Gerekir!

Borsada Temettü Yatırımı yapmak isteyenlere dördüncü tavsiyem; sektörün en güçlü şirketine veya en iyinin arkasında bulunan şirkete yatırım yapılmasıdır. Bu şirketlerin rekabet güçleri çok fazla olduğu için her ekonomik koşula çok hızlı bir şekilde adapte olurlar. Bu şirketler sektörlerinde yapılacak olan her türlü yeniliğinde öncüsü olurlar. Bu nedenle yapmış oldukları yeniliklerin kaymağını ilk olarak bu tür şirketler yer..

5-Şirketin Yönetim Yapısının İyi Olması Gerekir!

Temettü emekliliği amacı ile şirket seçmeye çalışıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir başka önemli hususta şirketin yönetim kadrosudur. Hisse dağılımlarının tek bir kişinin elinde toplandığı veya hisse dağılımlarında bir aile şirketi görünümü veren şirketlerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Ben genellikle ülkemizin önemli holdinglerinin yabancı şirketler ile ortak paya sahip oldukları şirketlere ortak olmaya çalışırım. Çünkü geçmişte bu tür şirketlerin getirileri çok iyi olmuş ve düzenli bir şekilde hem de yüksek bir şekilde temettü dağıtmayı başarmışlardır.

6-Şirketin Faaliyet Gösterdiği Sektörün Geleceğinin Olması!

Borsada Temettü Yatırımı yapmak amacı ile şirket seçerken dikkat ettiğim altıncı hususta şirketin faaliyet gösterdiği sektörün geleceğinin olmasıdır. Dünya bambaşka bir hale bürünse dahi şirketin faaliyet gösterdiği sektöre insan ihtiyaçları gereği talebin azalmayacağını öngörüyorsam temettü emekliliği amacı ile yatırım yapıyorum. Bu durum uzun vadede temeli sağlam bir şekilde ilerleme de imkan tanıyor. Özellikle borsa yatırımına yeni başlayan kişilerin bu bilinç ile şirket seçmesi çok daha sağlıklı bir yol olacaktır.

Mutlaka Oku: 7 Adet Evladiyelik Hisseler

Temettü Yatırımında Bu Hataları Yapmayın

1-Kademeli Alım Yapmamak!

Temettü yatırımında gelirinizin her ay %25’ini belirlemiş olduğunuz şirketlere aktarmazsanız 3-4 sene bekleseniz dahi yapmış olduğunuz yatırımdan istediğiniz sonucu alamazsınız. Kademeli alım yapmak ortalama bir maliyete sahip olmanızı sağlarken sürekli portföyünüzü beslediğiniz için elde edecek olduğunuz temettü geliri de artacaktır.

2-Temettüden Gelen Parayı Harcamak!

Borsada temettü yatırımı yapan ancak bu hususta yeterli tecrübeye sahip olmayan kişilerin yapmış oldukları hataların en başında temettüden gelen parayı tekrardan hisseye yatırmak yerine harcama yoluna gitmesidir. Bu durumda bileşik getirinin gücünün asla hissedilmemesine neden olur. Bu hata yıllarca boşa kürek çekmenize de neden olur.

3-Sürekli Ekran Takip Etmek!

Temettü emekliliği amacı ile borsaya yatırım yapan bir kişinin sürekli şirketlerinin fiyat hareketlerini takip etmesine gerek yok. Her 3 ayda 1 açıklanan bilançoların ve faaliyet raporlarının incelenmesi çok daha mantıklıdır. Sürekli olarak ekran takibi yapan bir kişinin psikolojik olarak uzun vadeli bir yatırım yapabilmesi imkansızdır. Bunun için uzun vadede başarılı bir temettü yatırımı yapmak istiyorsanız telefonunuzda yer alan canlı borsa uygulamalarını kaldırmalısınız.

4-Çok Fazla Şirket Hissesi Almak!

Borsada temettü yatırımı yapmak amacı ile birikime başladığım ilk zamanlarda çok fazla şirket alma hatasını bende yaptım. Sermayenize göre şirket sayınızı artırmanızı tavsiye ederim. Mesela 100.000 TL sermayesi olan birinin 10 tane hisse senedine yatırım yapması bana göre yanlış. Bunun yerine sağlam görülen 3 şirket ile başlanılması bileşik gücünün etkisinin daha iyi olmasını sağlayacaktır. Mesela benim şuanda 250 Bin TL sermayem var. Ben bu sermayeyi 5 şirkete böldüm. İlerideki hedefim de 500.000 Bin TL sermayeye ulaştığımda altıncı şirket hissesini almaktır.

Mutlaka Oku: Uzun Vadede Neye Yatırım Yapmalı?

5-İhtiyaç Duyulduğunda İlk Olarak Buradan Para Çekmek!

Borsada temettü yatırımı gerçekleştiriyorsanız sağlıksal problemler haricinde kesinlikle portföyden hisse satışı gerçekleştirmemelisiniz. Bu durum sık sık belirtmiş olduğum gibi bileşik getirinin gücünü arkanıza almamanıza ve psikolojik olarak yatırım yapma davranışlarından sizleri uzaklaştıracaktır. Buradaki kaynağınızı mümkün olduğunca en son çarede çekmelisiniz. Adeta buradaki parayı yokmuş gibi yaşamalısınız.

6-Çok Düşük Temettü Verimliliğine Sahip Şirketlere Ortak Olmak!

Borsada temettü yatırımı yani temettü emeklisi olmak amacı ile yatırım yapıyorsanız asla düşük temettü verimliliğine sahip şirketlere ortak olmamalısınız. Mümkün olduğunca temettü verimliliği %5 ve üzerinde olan şirketlere ortak olmanız çok daha doğru tercihtir. Borsamızdaki bazı şirketler sırf temettü dağıtan şirketler arasında kendisini gösterebilmek için %1-2 gibi çok komik verimliliklerde yatırımcısına karını dağıtmaktadır. Bu tür şirketlere dikkat edin. Yatırımcısını düşünen şirket karının en az %50’sini yatırımcısı ile paylaşır. Bu hususta da borsamızda çok güzel örneklerin bulunduğunu da rahatlıkla söyleyebilirim.

Borsa Temettü Yatırımı İçin Sizlerden de Yorum Bekliyorum!

Böylelikle borsada temettü yatırımı yapmak isteyenler için önemli ayrıntılar aktardım. Sizlerinde borsa aracılığı ile temettü emekliliğini düşünen kişilere söylemek istedikleri var ise lütfen yorumlarda belirtiniz. İçeriğimi beğenmeyi unutmayınız. Söylediklerim kesinlikle bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımamaktadır…

Mutlaka Oku: İhracatı Yüksek Temettü Hisseleri 2022

Mutlaka Oku: Yaşar Erdinç Borsa Yatırımcısına Tavsiyeleri

Mutlaka Oku: Geleceğin En İyi Temettü Hisseleri

Mutlaka Oku: Son 10 Yıl Temettü Verimi Yüksek Hisseler

BU İÇERİK FAYDALI OLDU MU?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz