Uzun Vadeli Düşünülen Hisseyi Ne Zaman Satmalıyız?

Selamlar arkadaşlar. İçeriğin başlığından da görmüş olduğunuz üzere Uzun Vadeli Düşünülen Hisseyi Ne Zaman Satmalıyız? sorusuna burada cevap vermeye çalışacağım. Özellikle uzun vadeli bir portföy elinizde bulunduruyorsanız içeriği sonuna kadar takip etmenizde yarar görüyorum…

Tecrübeli yatırımcıların dahi ellerindeki hisseleri doğru zamanda satabilmesi oldukça güç bir durumdur. Hisse senetlerinin alım zamanları ne kadar kolaysa doğru satım zamanı gerçekten zor bir süreçtir. Doğru zamanda satım yapabilme kabiliyetine sahip olan yatırımcılar her zaman güzel kazançların sahibi olurlar.

Uzun Vadeli Düşünülen Hisseyi ne zaman satmalıyız? sorusunun cevabını arayan kişilerin mutlaka yatırım yapmış oldukları şirketi iyi bir şekilde tanımaları gerekir. Aksi takdirde uzun vadeli tutmuş oldukları hisseler zaman kaybından başka bir işe yaramayacaktır…

Hisseyi Ne Zaman Satmalıyız? 6 Kritik Madde!

Özellikle küçük yatırımcıların doğru bildikleri en büyük yanlışlardan bir tanesi her uzun vadeli hisse seçiminin kazandıracağıdır. Uzun vadeli düşünülecek hissenin bilançolarının kontrol edilmemesi ve kilit noktalarının bulunmaması sıkıntılı sonuçların ortaya çıkabileceği ihtimalini doğurmaktadır.

Borsamızdaki bazı hisselerin son 10 yıllık fiyat grafiğine baktığımızda bu süreçte yatırımcısına herhangi bir kazanç sağlamadıkları gibi ciddi zararlarda yaşatmışlardır. Bu tür durumlara düşmemek için mutlaka bilanço analizini iyi yapın ve şirketi tanıyın…

Uzun Vadeli Düşünülen Hisseyi Ne Zaman Satmalıyız? sorusunun cevabına geçmeden önce her zaman hatırlatmış olduğum gibi içeriğimi beğenerek bana destek olabileceğinizi hatırlatmak istiyorum. Söylediklerimin bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımadığını da belirteyim…

Mutlaka Oku: Uzun Vade de Altın Mı Borsa Mı?

1-Hissenin Halka Açıklık Oranı Sürekli Artıyorsa!

Hisseyi ne zaman satmalıyız? sorusuna verebileceğim ilk cevap hissenin halka açıklık oranıdır. Bir şirket hissesinin halka açıklık oranının %5’den 10’a çıkmasından bahsetmiyorum. Mesela bir şirket hissesinin halka açıklık oranı %70 gibi çok yüksek seviyelere çıkmışsa ben o hisseyi satarım.

Halka açıklık oranı yüksek şirketler tehlikeli şirketlerdir. Patron ceketini alıp çıkabilecek bir konumda olduğu için istenmeyen sonuçlar ile karşılaşılması dahi söz konusu olabilir. Son dönemlerde borsamızdan çıkarılan şirketlerin hisselerine baktığımızda %90’un üzerinde bir halka açıklık oranına sahip olduklarını görürüz. Bu hususta dikkatli olun…

Halka açıklık oranı yüksek şirketler ağır şirketler olarak da nitelendirilir. Yani hisseyi hareket ettirmek çok zor olduğundan dolayı şirkete yatırım yapan kişilerin uzun vadedeki kazançları da oldukça düşük olur. Uzun vadeli portföy oluşturanlar benim gibi bu hususa dikkat etmelidir.

2-Hisse Senedinin F/K Oranı Çok Fazla Yükseldiyse!

Dikkat edilmesi gereken bir başka hususta hissenin fiyat kazanç yani F/K oranıdır. Bu oran yatırmış olduğunuz parayı ne kadar kısa bir sürede amorti edip edemeyeceğinizi gösteren bir orandır. Bu oranın düşük olması her zaman istenilen bir durumdur.

Mesela birçok uzman borsacı F/K oranının 10’u geçmemesini ister. F/K oranının 20’li seviyelerin üzerine çıkması ise hiç istenilen bir durum değildir. Şirketin piyasa değerinin toplam kara bölünmesi ile bulunan bu değerde dikkat edilecek en önemli husus şirketin gelecek dönemlerde karını artırıp artıramayacağıdır.

Örneğin F/K değeri 20’lere çıkmış olan bir şirketin gelecek bilanço döneminde karını artırabileceği düşünülüyorsa F/K değeri bu seviyelere çıksa dahi ben satmayı düşünmem. Ama tersi yani karını artıramayacağı veya zarar edeceğini bekliyorsam hisseyi satmaya karar veririm. Hisseyi ne zaman satmalıyız? sorusunu soranlar bu 2 maddeyi yatırımlarında asla unutmamalılar.

Mutlaka Oku: Kısa Yoldan Para Kazanmak İçin Hangi İşleri Yapmak Lazım?

3-Temettü Verimliliği Giderek Düşüyorsa!

Uzun vadeli düşünülen bir şirketten yatırımcının beklentisi genellikle yüksek oranda temettü vermesidir. Ülkemizde ne yazık ki şirketlerin temettü dağıtma alışkanlıkları oldukça düşük. Birçok şirket oldukça komik olarak nitelendirilecek rakamlarda temettüler açıklamakta.

%5’in altında bir temettü verimliliğine sahip olan şirketlerden uzak durmaya çalışıyorum ancak ülkemizde bu oranda ve bu oranın üzerinde temettü dağıtan şirket sayısı da oldukça düşük bir durumda. Şirket ismi vermek çok istemiyorum ancak İhlas ev aletleri 0,64 gibi oldukça düşük bir temettü oranı açıkladı. Bu tür şirketlerden ben uzak durmaya çalışıyorum.

Ereğli Demir Çelik şirketinin de açıklamış olduğu temettü oranı da %11.34 seviyelerine çıkmış durumda. Bu rakam borsamız için gerçekten inanılmaz bir temettü verimliliğidir. Ben uzun vadede seçmiş olduğum şirketlerde temettü verimliliğine çok fazla dikkat ederim…

4-Hissenin Yıllık Değişimi %200-300’lere Çıkmışsa!

Uzun Vadeli Düşünülen Hisseyi Ne Zaman Satmalıyız? sorusuna verilecek 4’üncü cevapta hissenin yıllık inanılmaz değişimleridir. Bir hisseyi ben uzun vadeli düşünsemde %300’lere kadar bir yıllık yükselişler yaşarsa satarım. Çünkü borsadaki son 3 senedeki hisse performanslarına göz attığımda 1 yıl bu denli yükselişler yaşayan şirketlerin gelecek yıllarda ciddi düşüşler veya durgunluklar yaşadıklarını gördüm.

Bazı hisselerin özellikle sosyal medyada çok fazla tanıtılması ve haber yapılması da hissede anormal yükselişlerin yaşanmasına neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu tür anormal yükselişlerinde farkında olun. Aksi takdirde boşa kürek sallamış olursunuz.

Borsamıza yeni giriş yapmış küçük yatırımcılar twitterda ve youtube da spekülasyon yapılan hisselere akın ettiklerini çok fazla gördük. Bu akınlar neticesinde hissede inanılmaz yükselişlerin yaşandığı ve sonrasında ciddi düşüşlerin yaşandığını gördük. Bunun en büyük örneği maalesef Nibas hisse senedidir. Hisse 1 yıl içerisinde 5 TL’den 94 TL’ye çıkmış şuanda da 17 TL seviyelerinde gezinmektedir.

Mutlaka Oku: Az Sermaye İle Yapılacak İşler

5-Yıllık Net Kar Marjı Eksili Seviyelerdeyse!

Bir hisseyi ne zaman satmalıyız? sorusuna cevap arıyorsanız dikkat etmeniz gereken bir başka önemli detayda şirketin yıllık net kar marjıdır. Yıllık net kar marjında ciddi düşüşler yaşayan şirketlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışırım.

Çünkü ortada yanlış giden bir şeyler var demektir. Net kar marjı vergiler dahil tüm giderler düşüldükten sonra kalan tutardır. Bu oranın eksi seviyelerde olması demek şirketin zararına mal ve hizmet sattığı anlamına gelir. Genellikle borsamızda faaliyet gösteren şirketlerin net kar marjının eksi seviyelerinde olması finansman giderlerinden kaynaklanmaktadır.

Net kar marjı aynı sektörde faaliyet gösteren şirketleri kıyaslarken oldukça faydalı olmaktadır. Bir şirket 1 ürün satıp sadece %5 kar marjına sahipse ve aynı sektörde faaliyet gösteren bir başka şirket 1 ürün başına %50 kar marjı ile satış yapıyorsa her daim kar marjı yüksek olan şirket hisse fiyatı düşük olsa dahi benim gözümde daha değerlidir.

6-Özsermaye Karlılığı Düşmeye Başlamışsa!

Uzun vadeli düşünmüş olduğunuz şirketin özsermaye karlılığında anormal düşüşler gözlemlediyseniz bunun sebebini mutlaka bilançoda araştırın. Neden olan şey geçici ise hissenizi satmanızı önermem ancak geçici olmayan bir nedenden ötürü özsermaye karlılığı eriyorsa durup düşünmek lazım.

Ülkemizdeki yıllık enflasyonu hesaba kattığımızda bir şirketin özsermaye karlılığının %25’in altına düşmemesi gerektiğini düşünüyorum. Özsermaye karlılığının sektörlere göre önemli değişkenlikler gösterebildiğini unutmayın. Yani özsermaye karlılığı düşük olan her şirket kötüdür anlamı çıkmamalıdır.

Mesela Eregli demir çelik hisse senedinin öz sermaye karlılığı 9 iken, Ford otosan şirketinin özsermaye karlılığı %70 seviyelerindedir. Şirketlerin özsermaye karlılığını hesaplarken aynı sektörden şirketleri kıyaslamanız çok daha doğru sonuçlar verecektir…

Hisseyi Ne Zaman Satmalıyız Yorum ve Görüşlerinizi Bekliyorum

Bunların dışında PD/DD’inin 2’inin üzerine çıktığı durumlarda ve FD/FAVÖK değerinin 14’ün üzerine çıkmış olduğu durumlarda uzun vadeli hisselerimi satmayı düşünürüm. Tabi bunlar tamamen benim kendi yatırım tercihlerimi belirler. Sizlerinde Uzun Vadeli Düşünülen Hisseyi Ne Zaman Satmalıyız? sorusu ile alakalı yorum ve görüşlerinizi bekliyorum…

Mutlaka Oku: Haftalık En Çok Düşen Hisseler

Mutlaka Oku: Borsada En Çok Kazandıracak Hisseler

Mutlaka Oku: Son 3 Yılda En Çok Kazandıran Hisseler

BU İÇERİK FAYDALI OLDU MU?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz