52 Haftanın En Düşüğü Hisseler

Arkadaşlar Selamlar. Son 1 senede ciddi düşüşler yaşayan hisseleri incelemeye alacağım. 52 haftanın en Düşüğü Hisseler arasından bilançosu kuvvetli şirketler arasından seçimler yaparak önümüzdeki seneye güzel getiriler ile girebilirsiniz…

52 haftanın en Düşüğü Hisseler listesinde yer verdiğim şirketleri seçmeye çalışırken net karlılığını her dönem artırmayı başaran, borcu olmayan ve döviz fazla pozisyona sahip şirketleri seçmeniz en mantıklı tercih olacaktır. Ya da bilançosu şuan için kötü ama ileride daha iyi bir konuma geleceğini düşündüğünüz şirketlere kademeli alımlar gerçekleştirerek yüksek getiri elde etme ihtimalinizi artırabilirsiniz.

Şirket seçiminde özsermaye karlılığının ve yıllık net kar marjının enflasyonun üzerinde olmasına da dikkat etmelisiniz. Bu oranlar ne kadar yüksek olursa hisseden elde edeceğiniz getiri oranı da aynı doğrultuda artış gösterecektir.

52 Haftanın En Düşüğü Hisseler

52 haftanın en Düşüğü Hisseler listesindeki şirketler arasından seçim yaparken özsermaye karlılığı ve aktif toplamları son çeyreklerde artış gösteren şirketleri seçmeniz altyapısı sağlam bir portföy oluşturabilmeniz için kritik bir öneme sahiptir.

Son 1 senede düşüş yaşayan şirketler portföyünüzde bulunuyor ve ciddi bir zarar yazdıysanız bilanço detaylarına çok dikkat etmelisiniz. Bilanço hareketlerinde olumsuz durumların yaşandığı ve şirketin satışlarında önümüzdeki dönemlerde de istenilen performansların yakalanamayacağını düşünüyorsanız durumunuzu ciddi bir şekilde gözden geçirmenizi ve yeni fırsatları aramanızı tavsiye ederim…

52 haftanın en Düşüğü Hisseler listesine geçmeden önce kemik kitlemden bu önemli içeriğime 600 beğeni yollayarak bana destek olmasını rica edeceğim. İçeriklerime gösterdiğiniz yüksek ilgiden ötürü de sizlere ayrıca çok teşekkür ediyorum….

52 Haftanın En Düşüğü Hisseler

İşte 52 haftanın en Düşüğü Hisseler….

1-İşbir Holding A.Ş. (ISBIR)

Son çeyrekte 78 Milyon TL net kar açıklayan İşbir Holding Hissesi son 52 haftalık süreçte en fazla düşüş yaşayan hisse olarak ön plana çıkmaktadır. 52 haftalık süreçte %97’lik ciddi bir kayıp yaşayan hisse uzun vadeci yatırımcısını çok ciddi bir şekilde hayal kırıklığına uğratmıştır.

Bir önceki dönemde 118 Milyon TL net kar açıklayan şirket 559 Milyon TL gibi ciddi bir borca sahiptir. Yabancıların çok fazla ilgi göstermediği hissede yabancı oranı %0.51 olarak gözükmekte. F/K değeri 11.6 ve PD/DD değeri 4.6 olan hissede önümüzdeki çeyrekte açıklanacak olan bilanço çok önemli…

1 eylülde %5000 oranında bedelsiz sermaye artırımına giderek yatırımcısını sevindiren şirket hissesinde halen düşüşlerin yaşanması can sıkıcı olmuş. Şirket son 5 senede karının sadece %5’ini yatırımcısı ile paylaşmış. İhracat oranı %36 gibi gayet iyi bir seviyede olan hissenin son dönemdeki %10’luk özkaynak artışı da olumlu karşılanabilir.

Mutlaka Oku: Uzun Vade de Altın Mı Borsa Mı?

2-İhlas Gazetecilik A.Ş. (IHGZT)

52 haftanın en Düşüğü Hisseler listesinde yer alan İhlas Gazetecilik %79 değer kaybı yaşadı. Bu düşüşün üstüne bedelli sermaye artırım kararı alarak yatırımcısını bir hayli üzmüştür. Şirketin özsermaye karlılığı %0.80 iken yıllık net kar marjı ise -2.83 gibi oldukça kötü bir durumda.

İhlas gazetecilik son çeyrekte 1.19 Milyon TL zarar açıkladı. Satış gelirleri geçen seneye göre %70 büyüme göstererek 43 Milyon TL oldu. 956 Milyon TL döviz fazla pozisyonu bulunan şirketin kasasında bulunan nakdi ise 440 Milyon TL…

Yabancı yatırımcı oranı %6.59 olan hisse yıl içerisinde dolar bazlı olarak %68 kayıp yaşatmıştır. Şirketin halka açıklık oranı ise %60 bandında. İhracat oranı %4 olan şirketin son 3 çeyrekteki özkaynak değişimi ise %84 oldu. Önümüzdeki çeyrek dilimde hissede açıklanacak olan bilanço iyi bir şekilde takip edilmeli…

3-Merko Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. (MERKO)

52 haftalık süreçte %79 değer kaybı yaşayan Merko Gıda hissesi uzun vadeci yatırımcılarının merakla yükselişe geçmesini beklediği hisselerin başında geliyor. Son 3 senede %467 oranında yükseliş yaşadıktan sonra sürekli düşen bir görünüm çizen şirket 2020 yılında %1000 oranında bedelli sermaye artırım kararı aldı.

Beklentilerin çok uzağında bir performans sergileyen hissedeki halka açıklık oranı %87’lere çıkmış durumda. Ben bir hissede bu denli yüksek bir halka açıklık oranını maalesef sevemiyorum. %44 ihracat oranına sahip olan şirket son çeyreklerde özkaynaklarını %36 oranında artırmayı başardı.

Son 1 senede 50 lirayı görüp 4.57 kuruş bandına kadar düşen hissedeki yatırımcıların canı bir hayli sıkkın. Umarım şirket önümüzdeki dönemlerde güzel bilançolar açıklar ve yatırımcılar sermayesini kaybetmez. Hisse ile ilgili forum mesajlarından çok kişinin terste kaldığı net olarak görülmekte. 

4-Niğbaş Niğde Beton Sanayi ve Ticaret A.Ş. (NIBAS)

52 haftanın en Düşüğü Hisseler arasında yer alan Niğde beton hisse senedi %78 değer kaybı yaşayarak yatırımcılarını terste bırakmıştır. Özellikle yıl içerisinde ses kayıtlarının medyada yer alması hisse üzerinde ciddi bir şekilde negatif etkiye neden olmuştur.

Şirket son çeyrekte 678 Bin TL zarar açıkladı. Satış gelirlerini geçen seneye göre %82 oranında büyütmeyi başaran Niğde Beton, 2.89 Milyon TL döviz fazla pozisyona sahip. Şirketin kasasında bulunan net nakdi ise 4.62 Milyon TL seviyesinde.

%55’i halka açık olan şirketin özsermaye karlılığı %11, yıllık net kar marjı ise -30 seviyesindedir. İhracatı bulunmayan şirketin son dönemde özkaynaklarında %3 kayıp yaşanmıştır. 52 haftanın en Düşüğü Hisseler arasında yer alan Nibas hisse forumuna göz attığımda yatırımcıların bir hayli serzenişte olduğunu görmekteyim. Umarım yatırımcılar kısa bir sürede zararlarından kurtulur.

Mutlaka Oku: İletişim Sektörü Hisseleri Ne Durumda?

5-Eminiş Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. (EMNIS)

Son dönemlerde sürekli düşen hisselerin başında gelen Eminiş Ambalaj hissesi 52 haftada %69 değer kaybı yaşadı. Hissenin forumuna göz attığımda ciddi bir serzenişin bulunduğu görülmekte. Bu durumun ilerleyen bilanço dönemlerinde düzelmesini arzuluyorum.

Son çeyrekte 6.9 Milyon TL net kar açıklayan şirketin büyük çoğunluğu Uzunyol ailesine ait.  Yabancı yatırımcısı bulunmayan şirketin net borcu 4.3 Milyon TL seviyesinde. Eminiş ambalaj hissesi yıl içerisinde dolar bazlı olarak %56’lık bir değer kaybı yaşatmıştır.

ihracat oranı %8 olan şirketin son dönemlerde özkaynak artışı ise %32 oldu. 1 senede 70 TL’den 15 TL’ye kadar düşen hissede açıklanacak olan bilançolar yakın takibe alınmalıdır. Bu bilançoya göre yatırımcılar bir strateji oluşturması gerekmekte. Çünkü dolar bazlı olarak getiriler inanılmaz seviyelere gelmiş durumda. Bunu borsamızın %90’ı için söylüyorum maalesef…

6-Taze Kuru Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. (TKURU)

52 haftanın en Düşüğü Hisseler listesinde yer alan Taze Kuru hisse senedi %61 değer kaybı yaşadı. Son 3 senelik dilimde %2199 gibi inanılmaz bir yükseliş gerçekleştirerek dikkatleri üzerine çeken hissede uzun vadeci yatırımcılar aynı performansın sürebileceği umudunu beslemekte.

Taze kuru son çeyrekte 1.07 Milyon TL zarar açıkladı. Satış geliri de %638 oranında büyüyerek 3.41 Milyon TL oldu. 43 Bin TL döviz açık pozisyonu bulunan şirketin kasasında bulunan nakdi ise 74 Bin TL olarak gerçekleşti. Şirket bu dönemde finansman geliri elde edememiş…

Yıllık net kar marjı -%50 olan hissenin halka açıklık oranı %49. Yabancı yatırımcısı bulunmayan şirketin %51’ine Hüseyin Avni Metinkale sahiptir. Herhangi bir ihracatı da bulunmayan şirketin son dönemde özkaynaklarında bir miktar azalış söz konusu oldu…

7-Burçelik Vana Sanayi ve Ticaret A.Ş. (BURVA)

Son 3 senede %1358 oranında yükseliş gerçekleştiren hisse son 52 haftalık süreçte ise %60 değer kaybı yaşadı. 85 TL’den 20 TL bandına kadar düşen hissede uzun vadeci yatırımcıların canı bir hayli sıkkın, şirketin önümüzdeki dönemlerde açıklayacak olduğu bilançoları yakından takip ederek aksiyon alabilirsiniz.

Son çeyrekte 559 Bin TL zarar açıklayan şirket satış gelirlerini ise %43 oranında büyütmeyi başararak 2.71 Milyon TL seviyesine kadar çıkardı. 1.61 Milyon TL döviz fazla pozisyona sahip olan şirketin net borcu ise %50 azalarak 8.3 Milyon TL seviyesine kadar geriledi.

Mutlaka Oku: Zengin Olmanın Yolları

Şirketin ihracat oranı %12, özkaynaklarda ise ufak bir azalış söz konusu olmuş. Burçelik Vana halka açıklık oranı %54, özsermaye karlılığı %5, yıllık net kar marjı ise %0.83 oranında gerçekleşti. Hissenin F/K ve PD/DD değeri oranlarının çok fazla şiştiğini belirtmeden geçemeyeceğim. 

52 haftanın en Düşüğü Hisseler İle İlgili Görüşüm!

Hisse özelinde kötü bir şey söylemeyeceğim ancak kısa bir süre içerisinde zengin olmak isteyen kişiler zarar açıklayan şirketlere ortak olmaya çalışıyorlar. Spekülatif hareketlerden yararlanarak kazanç elde etmeye çalışan kişiler maalesef terste kalarak ciddi mağduriyetler yaşıyorlar.

Şirket bilançoları incelenmeden kesinlikle yatırım yapılmamalıdır. Bu tür yatırım şekli kumardan farksızdır. Bilanço incelemesi bilmiyorsanız bist 30 şirketlerinin dışına çıkmayarak uzun vadeli düşünerek tatmin edici getiriler elde edebilirsiniz. 

Düşen hisselere kademeli alım gerçekleştirmek zararınızın daha fazla büyümesine yol açabilir. Buna dikkat etmek gerekiyor. Yeri geldiğinde Stop Loss olunması gerektiği akıldan çıkmamalı. Hisselerin %80’lere varan kayıpları dolar bazında çok daha fazla oluyor. Bu durumda maalesef sermayenizin hızlı bir şekilde erimesine neden oluyor. Dikkat edelim….

52 haftanın en Düşüğü Hisseler İçin Yorumlarınızı Bekliyorum!

Böylelikle 52 haftanın en Düşüğü Hisseler ile ilgili bilanço detaylarını aktarmaya çalıştım. Sizlerinde bu hisseler ile ilgili yorum ve görüşlerinizi bekliyorum. İçeriğimi beğenmeyi unutmayınız. Söylediklerim kesinlikle bir yatırım tavsiyesi değildir…

Mutlaka Oku: Zenginler Bunları Bilmeni İstemiyor

Mutlaka Oku: En Ünlü Borsacılar

Mutlaka Oku: Türkiye’nin en sağlam hisseleri

BU İÇERİK FAYDALI OLDU MU?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz