Borsadaki Market Hisseleri Ne Durumda? #BİMAS #SOKM #MGROS #CRFSA #BIZIM #KIMMR

Selamlar arkadaşlar. Burada borsadaki market hisseleri ile ilgili bilgilendirmede bulunmak istiyorum. Bu sektörde yer alan şirketlerin güncel bilançolarına ve temel analiz verilerine değineceğim. Umarım uzun vadeci yatırımcılara bu içeriğim fayda sağlar…

Bim, Bizim Toptan, Carrefour, Şok, Kimmar ve Migros gibi borsamızda faaliyet gösteren Market hisselerini enine boyuna inceleyeceğim. Özellikle uzun vadeci bir yatırımcıysanız borsa uzmanları bu sektördeki şirketlerden bir tanesini portföyünüze eklemenizi tavsiye ediyor.

Burada yer alan şirketlerin özellikle özsermaye karlılıklarına ve yıllık net kar marjlarına odaklanmanızı tavsiye ederim. Bir diğer önemli noktada şirketlerin düzenli bir şekilde temettü dağıtmalarına dikkat etmeniz. Sık sık bedelli sermaye artırımı yapan şirketlerden uzak durmaya çalışmanız en mantıklı tercihlerden bir tanesi olacaktır.

Borsadaki Market Hisseleri

Borsadaki Market Hisseleri Güncel Bilanço Detayları!

Gıda sektöründeki çarkın iyi bir şekilde dönebilmesi için ihtiyaç duyduğumuz bazı marketler tekelcilik yaptıkları gerekçesi ile devlet tarafından cezalandırıldı. Ceza alan şirket hisselerinde de uzun bir süredir bir baskı oldu ve istenilen ve beklenen yükselişler bir türlü gerçekleşmedi.

Enflasyonun bu denli ciddi bir artış gösterdiği ülkemizde marketteki fiyatlarında çok hızlı bir şekilde artması marketlerin bilançolarına yansıyacağını düşünüyorum. Bu durumda doğal olarak borsadaki market hisseleri nin hızlı bir şekilde yükseliş gerçekleştirmesine olanak sağlayacaktır.

Borsadaki market hisseleri nin temel analiz verilerine ve güncel bilançolarına geçmeden önce bu içeriği 300 like ulaştırma hususunda yardımlarınızı rica edeceğim arkadaşlar. Her zaman olduğu gibi şimdi de bu isteğimi kırmayacağınızı düşünüyorum. Destekleriniz için şimdiden çok teşekkürler…

İşte Borsadaki Market Hisseleri ve detayları…

1-BIM Birleşik Mağazalar A.Ş. (BIMAS)

Borsadaki market hisseleri denilince akla gelen ilk şirketlerden bir tanesi olan Bim, iş yatırımın %25 getiri potansiyeli ile 93.50 kuruş hedef fiyat verdiği hisse olarak ön olana çıkıyor. Bazı aracı kurumlarda hisse için 100 TL ve üstünde hedef fiyatlar vermeye devam ediyor.

%60 halka açıklık oranına sahip olan şirketin %39 özsermaye karlılığı ve %4 yıllık net kar marjı bulunmakta. %39 olan özsermaye karlılığının mükemmel olduğunu söyleyebilirim ancak market sektörünün genel yarası olan yıllık net kar marjının düşük kaldığını belirtmek istiyorum…

Bim için açıklanan son bilançoda şirketin %23 azalışla 638 Milyon TL net kar ve %33 büyüme ile 20 Milyar TL net satış geliri elde ettiği belirtildi. Favök ise yıllık bazda %40 artış kaydederek 2.13 Milyar TL’ye ulaştı. 438 Milyon TL döviz fazla pozisyona sahip şirket bu dönemde 289 Milyon TL’de finansman geliri elde etti. Bim, borcunu ise geçen seneye göre %122 artırarak 5.2 Milyar TL seviyesine yükseltti.

Bu dönemde elde edilen net kar son 5 senenin en kötü net karı, net satışlar ise son 5 senenin en iyisi. Şirketin geçen seneden bu yana piyasa değerinde çok fazla değişiklik olmadı. Hisse başı karlılıkta 4.29 kuruştan 4.83 kuruşa çıktı. Bim hissesindeki güncel yabancı yatırımcı oranı %53…

Bim, son 10 yıldır aralıksız bir şekilde temettü dağıtıyor. Son 5 yılda karın %79’u dağıtıldı. Son dönemde özkaynaklarda da çok fazla değişikli olmadı. Hisseye 2016 yılında 320 Bin TL yatırsaydınız bugün 1 Milyon TL sermayenin sahibi olabilirdiniz.

Mutlaka Oku: Prim Yapacak Hisse Senetleri Nasıl Bulunur?

2-Şok Marketler (SOKM)

%47’si halka açık olan Şok, borsadaki market hisseleri listesinin ikinci sırasında yer alıyor. Hisse son 1 senede çok fazla hareketlenmemiş gözüküyor. Özsermaye karlılığı %86 gibi müthiş bir seviyede olan şirketin %1 yıllık net kar marjı bulunmakta…

Şirket son açıkladığı bilançosunda %94 azalışla 9.93 Milyon TL net kar ve %34 büyüme ile 7.98 Milyar TL’de net satış geliri elde ettiğini belirtti. FAVÖK ise yıllık bazda %13 artış kaydederek 721 Milyon TL’ye ulaştı. 129 Milyon TL döviz fazla pozisyona sahip olan şirket, borcunu %29 artırarak 1.7 Milyar TL seviyesine yükseltti.

Bu dönemde elde edilen net kar son 5 senenin en kötüsü, net satışlarda son 5 senenin en iyisi oldu. Market hisselerinde net karlılığın bu denli düşmesi devlet tarafından verilen ceza ile alakalı. Şirketin son 1 senede piyasa değerinde pek bir değişiklik olmadı. Hisse başı karlılıkta 45 kuruştan 53 kuruşa çıktı.

Hissedeki yabancı yatırımcı oranı %38, Şok düzenli bir şekilde temettü ödeyen bir şirket değil. Sadece 2021 yılında temettü ödemesi gerçekleştirdi. Son 1 senede özkaynaklarda %3.5 yükseliş gerçekleşti. Şok alacaklarını ortalama 1.5 günde tahsil ederken, borçlarını 4.5 günde ödüyor. Şirketin stok tutma süresi ise 41 gün…

3-Migros Ticaret A.Ş. (MGROS)

Borsadaki market Hisseleri listesinde üçüncü sırada yer alan Migros hissesine iş yatırım uzmanları %45 getiri potansiyeli ve 57.40 kuruş hedef fiyat vermekte. %51’i halka açık olan şirketin %49’una ise MH Perakendecilik ve ticaret anonim şirketi sahip…

Migros’un %125 gibi müthiş bir özsermaye karlılığı varken %0.99 gibi oldukça düşük bir yıllık net kar marjı bulunmakta. Şirketin mutlaka var olan bu düşük kar marjını yükseltmesi gerekmekte. Hissenin son 1 senede sadece %1 değer artışı yaşadığını da hatırlatalım.

Migros son açıkladığı bilançosunda 8.35 Milyon TL zarar ettiğini ve %31 büyüme ile net satış gelirlerini 10.35 Milyar TL’ye ulaştırdığını belirtmiştir. FAVÖK ise yıllık bazda %28 artış kaydederek 745 Milyon TL oldu. Şirketin 212 Milyon TL döviz fazla pozisyonu bulunmakta. Bu dönemde 173 Milyon TL’de finansman geliri elde edildi. Migros borcunu geçen seneye göre %31 azaltarak 2.4 Milyar TL seviyesine düşürdü.

Hissedeki güncel yabancı yatırımcı oranı %35. Şirketin düzenli bir şekilde temettü dağıtan bir şirket olmadığını belirtelim. En son temettü 2010 yılında dağıtıldı. Zaman zaman bedelsiz sermaye artırımına da giden Migros, tarihi boyunca bedelli sermaye artırımına gitmemiştir.

Şirketin piyasa değerinde geçen seneden bu yana çok fazla değişim olmadı. Hisse başına karlılık geçen sene eksilerdeyken şuanda 1.98 kuruşa kadar çıkmış durumda. Son 1 senede özkaynaklarda %7 artış yaşandı. Migros alacaklarını ortalama 2 günde tahsil ederken borçlarını 3.5 günde ödüyor. Stok tutma süresi ise 55 gün…

Mutlaka Oku: Yükseliş Potansiyeli Yüksek Hisseler

4-CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş. (CRFSA)

Borsadaki market Hisseleri listesinde dördüncü sırada yer alan Carrefoursa sadece %3 halka açıklık oranına sahip. Hissenin son 1 senedeki değişimi ise -%52 olarak gerçekleşti. Özsermaye karlılığı eksilerde olan şirketin yıllık net kar marjı da -%4.60 olarak dikkat çekiyor.

23Carrefeour, son açıkladığı bilançosunda 118 milyon TL zarar ettiğini ve geçen seneye göre net satış gelirlerini %22 büyüme ile 2.73 Milyar TL’ye ulaştırdığını belirtmiştir. FAVÖK ise yıllık bazda %18 artış kaydederek 304 Milyon TL oldu. 69 Milyon TL döviz fazla pozisyona sahip şirket, bu dönemde 845 Bin TL finansman geliri elde etti. Carrefour borcunu ise %19 artırarak 1.4 Milyar TL seviyesine yükseltti.

24Şirketin piyasa değeri geçen sene 9 Milyar TL iken bugün 4 Milyar TL’ye kadar düştü. Finansal olarak zor bir dönem geçiren hissede hisse başı karlılık bulunmuyor. Carrefour düzenli bir şekilde temettü dağıtan şirket değil. Zaman zaman bedelli ve bedelsiz sermaye artırımlarına gidilebilmekte.

25Hissedeki yabancı yatırımcı oranı sadece %0.18. Son 1 senede özkaynaklarda %9 düşüş yaşandı. Şirketin alacak tahsil süresi 4.5 gün iken, borç ödeme süresi 3 gün, stok tutma süresi 65 gün olarak gözükmekte. Carrefour’un önümüzdeki dönemdeki bilançolarını yakın takibe almak lazım çünkü şirket sürekli olarak zarar ediyor.

5-Bizim Toptan Satış Mağazaları A.Ş. (BIZIM)

26Borsadaki market hisseleri listesinde beşinci sırada yer alan Bizim Toptan, %46 halka açıklık oranına sahip. Hisse son 1 senede %9 değer kaybetti. Şirketin %26 özsermaye karlılığı ve %0.63 yıllık net kar marjı bulunmakta. Bu iki kalemdeki değerlerin maalesef istenilen seviyelerde olmadığını belirtelim.

27Bizim toptan son açıkladığı bilançoda 15 Milyon TL net kar ve %35 büyüme ile 1.86 Milyar TL net satış geliri elde etti. FAVÖK ise yıllık bazda %60 artarak 102 Milyon TL’ye ulaştı. 2.14 Milyon TL döviz fazla pozisyonu bulunan şirketin net borcu yok ve kasasında 346 Milyon TL nakdi bulunmakta.

28Şirketin piyasa değeri 958 Milyon TL iken şuan 774 Milyon TL’ye kadar düşmüş durumda. Hisse başı karlılık ise geçen sene 51 kuruş iken şuanda 67 kuruşa kadar çıkmış durumda. Bizim toptan çok büyük karlılıklar açıklamasa da düzenli bir şekilde temettü ödemeye çalışan bir şirket olarak öne çıkıyor.

29İş yatırım %9 getiri potansiyeli ile 14 TL hedef fiyat verdi. Hissedeki güncel yabancı yatırımcı ise %4 seviyesinde. Şirketin %55’ine Yıldız Holding sahip. Bizim toptan, alacaklarını ortalama 7.5 günde tahsil ediyorken, borçlarını ise 5 günde ödüyor. Stok tutma süresi 33 gün olarak gözükmekte..

Mutlaka Oku: Zengin Olmak İstiyorsan Bu Tavsiyelere Kulak AS!

6-Ersan Alışveriş Hizmetleri & Gıda Sanayi Ticaret AS (KIMMR)

30Borsadaki market Hisseleri listesinin altıncı sırasında yer alan Kimmar’ın %27’si halka açık. Şirketin özsermaye karlılığı %6 iken , yıllık net kar marjı ise %1.57 olarak dikkat çekiyor. Bu iki kalemin günümüzde yaşanan %50 ve üzeri enflasyonu göz önüne aldığımızda oldukça yetersiz kaldığını söyleyebilirim.

31Şirket son çeyrekte %42 azalışla 13 Milyon TL net kar ve %33 büyüme ile 369 Milyon TL’de net satış geliri elde etti. FAVÖK ise yıllık bazda %8 azalarak 41.50 Milyon TL’ye geriledi. Ersan Alışveriş Merkezleri 521 Bin TL döviz fazla pozisyona sahip ve bu dönemde 16 Milyon TL finansman geliri elde etti. Şirketin net borcu yok ve kasasında 85 Milyon TL nakdi bulunmakta.

32Şirketin şuandaki piyasa değeri 758 Milyon TL, hisse başı karlılık geçen sene 6 kuruş iken bu çeyrekte 9 kuruşa yükselmiş. Hissedeki yabancı oranı %0.39. Şirketin son 1 senede özkaynaklarında %33 artış yaşandığını da son olarak ekleyelim…

Borsadaki Market Hisseleri İle İlgili Görüşlerim!

33Borsadaki market hisseleri nin birçoğu maalesef geçen seneye göre piyasa değerlerini artıramadılar. Bundaki en temel sebebin devletin marketler üzerindeki baskısı ve cezaları olduğunu düşünüyorum. Ayrıca marketlerin kar marjlarının çok düşük olması da piyasa değerleri üzerinde doğrudan etkiye sahip.

34Ben Bim ve Şok’un oldukça iyi bir şekilde yönetildiğini düşünüyorum. Migros’un çok ciddi borçlanmasının olması beni şahsen huzursuz etti. Bizim Toptan’da ise satışların istenilen düzeyde olmadığını görmekteyim. Carrefoursa ise sürekli zarar açıklaması ile yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratmakta.

35Ben portföyümde hiçbir market hissesine yer vermedim çünkü yıllık net kar marjları benim sanayi hisselerinden elde ettiğim kar marjlarının yanından geçmiyor. Bazı marketlerin özsermaye karlılıkları iyi olsa da tek başına yeterli değil. En beğendiklerim baştan da dediğim gibi Bim ve Şok. Özellikle Şok’un online satışlarda iyi bir gelir elde edeceğini düşündüğümden dolayı hızlı bir büyüme evresi geçireceğini düşünüyorum…

Borsadaki Market Hisseleri İle İlgili Sizlerden de Yorum Bekliyorum!

36Böylelikle borsadaki market hisseleri ile ilgili güncel temel analiz verileri ve bilançolarını aktarmaya çalıştım. Sizlerinde bu şirketler ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum. İçeriğimi beğenmeyi unutmayınız. Söylediklerim kesinlikle bir yatırım tavsiyesi değildir…

Mutlaka Oku: Ata Yatırım Uzmanlarının En Beğendiği 7 Hisse!

Mutlaka Oku: Uzun Vade Hisselerim

Mutlaka Oku: Sasa Hisse Analiz

BU İÇERİK FAYDALI OLDU MU?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz