Bugün Borsaya Başlasaydım Temettü Emekliliği İçin Bu 5 Hisseyi Tercih Ederdim!

Arkadaşlar selamlar. Burada sizlere başlıktanda görmüş olduğunuz üzere bugün borsaya yatırım yapmaya başlasaydım temettü emekliliği için hangi hisseleri seçerdim açıklamaya çalışacağım. Belirttiğim yatırım şekli ise uzun vadedir, yani 10 sene boyunca kademeli alımlar yapmak ve finansallarda bozulma olmadığı sürece satmamak…

Benim burada amacımın bir yatırım tavsiyesi vermek olmadığını belirtmek istiyorum. Tek amacım borsada oynamayı bırakıp, şirket ortağı olma bilincini kazanmanızdır. Bu bilince sahip olursanız borsadaki düşüşler dahi sizi mutlu eder, çünkü daha düşük maliyetle hisse almak gerçekten müthiş.

Borsayı Futbol gibi düşünebilirsiniz. Futbolda basit oynamak en zorudur. Borsa içinde bu cümleyi kullanabiliriz. Borsada basit oynamak en zorudur. Sürekli ekran takip edip, diğer yatırım araçları ile kıyaslama yapan birisinin borsada yerinde durması neredeyse imkansızdır. Borsada yatırım yapan birisi şunu iyi bilmeli ki doğru şirketlere yatırım yapılırsa altın, dolar ve mevduat getirisi borsa yatırımınızın yanından dahi geçemeyecektir…

Temettü Emekliliği İçin Hisseler

Burada belirtmiş olduğum temettü emekliliği için hisseler e direkt olarak gidin yatırım yapın demiyorum. Şirket seçerken nasıl bir araştırmaya sahip olunması gerektiğini sizlere aktarmaya çalışıyorum. Belki de burada belirtmiş olduğum 5 şirketten daha iyisini sizler biliyorsunuzdur. İçeriğin sonunda sizlerden de borsaya bugün yatırım yapmaya başlasaydınız hangi hisseleri seçerdiniz yorumlar bekliyorum…

Twitter’da bir arkadaş BES yatırımı ile borsa yatırımını kıyaslamıştı. Bes Sistemine 26 yıl boyunca her ay 375 TL yatıran birisinin emeklilik sonunda parasının 1.127 Bin TL olduğunu belirtiyor. Borsada %6 temettü verimliliğine sahip şirketlere 26 yıl boyunca her ay 300 TL’lik alımlar yapıldığında ve hisseler sadece yıllık %15 yükseliş gerçekleştirdiğinde 4 Milyon 656 Bin TL sermayenin sahibi olunabilir. Ayrıca bu portföy büyüklüğünde hisselerinizi satmadan da yıllık 263 Bin TL temettü geliri elde ediliyor. Bu da aylık 20 Bin TL temettü geliri demek.

Bizim ülkemizde maalesef bir yatırım kültürü oluşmadığı için temettü emekliliğine bakışta kötü oluyor. Oysa yurtdışında her insan, gelirinin %25’i ile yatırım yapmayı bir hayat felsefesi haline getirmiş. Bu basit kuralı borsamızda uygularsanız, bileşik getirinin gücü ile ulaşamayacağınız bir hedef olmayacaktır.

Buraya kadar umarım temettü emekliliğinin önemini anlatmayı başarabilmişimdir. Şimdi gelelim temettü emekliliği için hisseler hangileri olduğuna. Bu hisselerin temel analiz verilerini, güncel bilanço detaylarını aktaracağım için için içeriği sonuna kadar izlemenizde yarar görüyorum…

Hisselere geçmeden önce bu içeriği en az 500 like hedefine ulaştırma hususunda yardımlarınızı rica edeceğim arkadaşlar. Son zamanlarda videolarıma göstermiş olduğunuz ilgiden ötürü de sizlere çok teşekkür ederim. Hemen like tuşuna basın ve başlayalım…

Bugün Borsaya Başlasaydım Temettü Emekliliği İçin Bu 5 Hisseyi Tercih Ederdim!

1-İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. (ISDMR)

Temettü emekliliği için hisseler listemin başına İskenderun Demir Çelik’i ekliyorum. Çünkü borsaya arz olduğu 2016 yılından bu yana her sene çok yüksek temettüler açıklıyorlar ve sadece %5’lik bir halka açıklık oranına sahipler. Ayrıca kalan %95’lik kısmın sahibinin Ereğli olması da tercih etmem etkili oldu.

Şirket’in son dönemde %9.23 gibi müthiş bir temettü dağıtması yatırımcılarına değer verdiğini net olarak göstermekte. Ülkemizin giderek özellikle Dünya Demirçelik pazarında etkisinin daha fazla artacağını düşündüğümden dolayı temettü emekliliğini amaç edinen her portföyde bu şirketin olması gerektiğini düşünüyorum.

Şirket son açıkladığı bilançoda %152 artışla 2.66 Milyar TL net kar ve %180 büyüme ile 15.59 Milyar TL net satış geliri elde etti. FAVÖK ise yıllık bazda %128 artış kaydederek 4.68 Milyar TL’ye ulaştı. Şirketin 6.23 Milyar TL döviz açık pozisyonu bulunmakta ve bu dönemde 341 Milyon TL finansman geliri elde edildiği belirtildi. İskenderun Demir Çelik, son dönemde borcunu ise %241 artırarak 3.44 Milyar TL’ye yükseltti.

Mutlaka Oku: Borsada Yatırım Yaparak Para Kazanmak

Bu dönemde elde edilen net satışlar son 5 senenin en iyisi olurken net karlılık ise son 5 senenin en iyi ikinci karlılığı oldu. Şirketin geçen sene aynı dönemde piyasa değeri 34.88 Milyar TL iken şuanda 79.51 Milyar TL seviyesine yükseldi. Uzun vadeciler için önemli kalemlerden bir tanesi olan hisse başına karlılık ise 1.13 kuruştan 2.78 kuruşa kadar çıkmış durumda.

Demirçelik sektöründeki diğer rakipler ile cari değerleri kıyaslama yaptığımda en yüksek F/K ve PD/DD değerine sahip şirketin İskenderun Demir Çelik olduğunu görüyorum. Ancak 9.85 olan F/K değeri ve 2.14 olan PD/DD değerinin borsa ortalamamızla kıyaslama yaptığımızda halen ucuz kaldığını söylemem yanlış olmayacaktır.

Şirket yıllık bazda %27 özsermaye karlılığına ve %17 yıllık net kar marjına sahip. Demirçelik sektörü için özsermaye karlılığının iyi olduğunu ve özellikle yıllık net kar marjında son dönemlerde istikrarlı bir artışın yaşandığını söyleyebilirim.

2018 yılından bu yana bilançoları incelediğimde özkaynaklarda ve toplam aktiflerde her dönemde düzenli artışların gerçekleştiğini görmekteyim. Hisse başına temettü miktarı da özellikle 2021 yılının mart ayından sonra müthiş bir yükseliş yaşamış. İskenderun Demir Çelik alacaklarını ortalama 21 günde, borçlarını 9 günde ödüyor. Stoklarını ise ortalama olarak 139 günde eritiyor.

Hissedeki yabancı yatırımcı oranı ise %12 seviyesinde. Yabancılar tekrardan borsamıza döndüğünde bu oranın %30’lara kadar çıkmasını bekliyorum. Şirketin tarihi boyunca herhangi bir bedelli ve bedelsiz sermaye artırımına gitmediğini, her sene düzenli temettü dağıttığını ve son 5 yılda karın %139’unu yatırımcıları ile paylaştığını belirtelim.

Geçen sene 1.83 milyar TL olan esas faaliyet karının bu dönemde 4.27 milyar TL’ye çıkması, şirket için işlerin gayet yolunda gittiğini net olarak göstermektedir. Dönen varlıklar ve Duran varlıklar artmış. Geçen sene kasada 3.77 Milyar TL varken bu dönemde 3.44 Milyar TL borçlanmaya gidilmiş. Özkaynaklar 39 Milyar TL’den 37 Milyar TL’ye düşmüş.

Temettü emekliliği için hisseler listemin başında yer alan İskenderun Demir Çelik hissesine 2016 yılının Mayıs Ayında 68 Bin TL yatırsaydınız sermayeniz bugün 1 Milyon TL olurdu. Şirketin ihracat seviyesi %14.5 bandında. Bu ihracat kaleminde Türkiye’nin jeopolitik konumundan dolayı artış yaşayacağını belirtelim…

2-Ege Seramik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (EGSER)

Bugün temettü emekliliği için hisseler seçseydim ikinci tercihim Ege Seramik olurdu. Henüz çok fazla fark edilmiş bir şirket olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Firmanın büyümeye yönelik ciddi yatırımlar yapması ve düzenli bir şekilde temettü ödeyen şirket olması tercih etmemde etkili oldu.

Ege Seramik için son açıklanan bilançoda şirketin %155 artışla 109 Milyon TL net kar ve %156 büyüme ile 434 Milyon TL net satış geliri elde ettiği görülmekte. FAVÖK ise yıllık bazda %245 artış kaydederek 108 Milyon TL’ye ulaştı. 365 Milyon TL gibi çok ciddi bir döviz açık pozisyona sahip olan şirket, bu dönemde 18 Milyon TL finansman geliri elde etmeyi başardı. Ege Seramik herhangi bir net borca sahip değil ve kasasında 133 Milyon TL nakdi bulunmakta.

Firmanın bu dönemde açıklamış olduğu net satış rakamı son 5 senenin en iyi rakamı olarak dikkat çekiyor. Şirketin geçen sene piyasa değeri 1 Milyar TL iken şuanda 1.78 Milyar TL’ye ulaştı. Her zaman uzun vadeciler için önemli olduğunu iddia ettiğim hisse başına karlılık ise 1.73 kuruştan 4.39 kuruşa yükseldi.

Cari değerlere göz attığımda hisse 5.41 F/K değerine ve 2.49 PD/DD değerine sahip. Bu değerlerin sektör ortalamasında gittiğini söyleyebilirim. Son 1 senede %100 yükseliş gerçekleştiren Ege Seramik hissesinin %34’ü halka açık. Geriye kalan %66’lık kısım ise İbrahim Polat Holding A.Ş’ye ait.

%55 gibi müthiş bir özsermaye karlılığına sahip olan Ege Seramik’in %25’de yıllık net kar marjı bulunmakta. Özkaynaklarda ve toplam aktiflerde her dönem istikrarlı yükselişlerin yaşandığı hissede özsermaye karlılığının ve yıllık net kar marjının 2021’in ilk çeyreğinden itibaren ciddi bir ivme kazandığı görülmekte.

Hisse başı temettü miktarı ve verimliliği her dönemde artış göstermiş. Bu da özellikle temettü emekliliğini amaç edinene yatırımcılar için çok önemli bir kriter. Şirket alacaklarını ortalama 100 günde tahsil ederken borçlarını ise 3 günde ödüyor. Ortalama stok tutma süresi ise 80 gün…

Ege Seramik hissesindeki yabancı yatırımcı oranı ise %2. Haziran 2017’de bu önemli hisseye sadece 128 Bin TL yatırsaydınız paranız tam tamına 1 Milyon TL olurdu. %10’u geçen bir temettü verimliliğine sahip olan firma her sene düzenli bir şekilde temettü ödemeyi ilke edinmiş. Son 5 yılda karın %39’u yatırımcılara dağıtıldı. Şirketin toplam satışlarının %62’si yurtdışından gelmekte. Bu denli güçlü bir ihracat beni fazlası ile cezbediyor. Son 1 senedeki özkaynak değişimi ise %14 seviyesinde gerçekleşti.

Geçen sene 38.20 Milyar TL olan esas faaliyet karı bu dönemde 116.57 Milyar TL’ye ulaştı. Satışlar 169 Milyar TL’den 434 Milyar TL’ye ulaştı. Neredeyse her kalemde güzel artışların yaşandığı bu hisseyi yakın markaja almak ve faaliyet raporunu okumak uzun vadeci yatırımcılar için çok önemli olacaktır.

Mutlaka Oku: Ev Hanımıyım Evde Nasıl Para Kazanabilirim?

3-Vestel Beyaz Eşya Sanayi ve Ticaret A.Ş. (VESBE)

Temettü emekliliği için hisseler listemin üçüncü sırasında yer alan Vesbe, benim favori şirketlerimden bir tanesi konumunda. Hem ciddi bir ihracat yapma gücüne sahip olması hem de Avrupa pazarında üretim gücüne sahip ender firmalardan bir tanesi olması tercih etmemde etkili oldu.

Vestel beyaz eşya için son açıklanan bilançoda %84 artışla 572 Milyon TL net kar ve %82 büyüme ile 5.42 Milyar TL net satış geliri elde edildiği görülmekte. FAVÖK ise yıllık bazda %75 artış kaydederek 857 Milyon TL’ye ulaştı. 2.54 Milyar TL döviz açık pozisyonu bulunan şirket, bu dönemde 711 Milyon TL finansman geliri elde etti. Vestel Beyaz Eşya, borcunu geçen seneye göre %91 artırarak 2.74 Milyar TL’ye çıkardı..

Bu dönemde elde edilen net kar ve net satışlar son 5 senenin en iyi rakamları olarak dikkat çekiyor. Şirketin geçen sene piyasa değeri 11.66 Milyar TL iken şuanda 14.68 Milyar TL’ye yükseldi. Hisse başına karlılık ise geçen sene 7.93 kuruştan 1.11 kuruşa indi. Hisse başına karlılığın düşmesinin en önemli sebebi şirketin bedelsiz sermaye artırımına gitmesi. Yani aslında hisse başına karlılıkta bir düşüş olmadı.

Favori Temettü emekliliği için hisseler arasında yer alan Vesbe, 8.25 F/K değerine ve 2.68 PD/DD değerine sahip. Bu cari değerlerin sektör ortalamasında gittiğini söyleyebilirim. Son 1 senede %60 yükseliş gerçekleştiren Vestel Beyaz Eşya hissesinin %17’si halka açıkken geriye kalan %83’lük kısım ise Vestel Elektronik’e ait.

%38 gibi tatmin edici bir özsermaye karlılığına sahip olan şirketin yıllık net kar marjı ise %10’a yakın. 2018 yılından bu yana bilançoya göz gezdirdiğimde toplam aktifler ve özkaynaklar her çeyrekte artış göstermiş. Hisse başı temettü miktarı ve verimliliği de her dönemde yüksek olmuş. Bu durumda temettü emekliliğini amaç edinenler için vesbe’nin en mantıklı tercihlerden bir tanesi olduğunu göstermektedir. Şirket alacaklarını ortalama 91 günde tahsil ederken borçlarını ise 2.5 günde ödüyor. Ortalama stok tutma süresi ise 68 gün…

İş yatırımın %61 getiri potansiyeli ile 14.75 kuruş hedef fiyat verdiği hissedeki yabancı yatırımcı oranı %6 seviyesinde. 2016 yılının Mayıs Ayında sadece 98 Bin TL yatırsaydınız bugün 1 Milyon TL sermayenin sahibi olabileceğiniz hissede hiçbir zaman bedelli sermaye artırım kararı alınmadı. Her sene düzenli bir şekilde temettü ödeyen şirket son 5 yılda karının %59’unu yatırımcısına dağıttı. %70 gibi çok ciddi bir ihracat oranına sahip olan Vesbe, son 1 senede özkaynaklarını %12 artırdı.

Geçen sene aynı dönemde 324 Milyon TL olan esas faaliyet karı 633 Milyon TL’ye çıktı. Satışlarda 2.96 Milyar TL’den 5.41 Milyar TL’ye yükseldi. Dönen varlıklar 10 Milyar TL’den 14 Milyar TL’ye ulaştı. Neredeyse her kalemde istikrarlı artışların yaşandığı hissede faaliyet raporuna ve gelecek bilançolarına dikkatli bir şekilde bakmanızı öneriyorum.

4-Galata Wind Enerji Anonim Şirket (GWIND)

Temettü emekliliği için hisseler listemin dördüncü sırasında Galata Wind yer alıyor. Bu dönemde inanılmaz bir büyüme gerçekleştiren şirket, elde etmiş olduğu mükemmel karlılıklar nedeni ile tercih sebebim oldu. Uzman borsacılar şirketin bu dönemde %10’u aşan bir temettü açıklamasını beklemekte…

Galata wind hisse için açıklanan son bilançoda %2237 artışla 182 Milyon TL net kar ve %220 büyüme ile 290 Milyon TL net satış geliri elde edildiği belirtildi. FAVÖK ise yıllık bazda %260 artış kaydederek 256 Milyon TL’ye ulaştı. 52 Milyon TL döviz açık pozisyonu bulunan şirket bu dönemde herhangi bir finansman geliri elde etmedi. Şirketin net borcu geçen seneye göre %54 azalarak 263 Milyon TL seviyesine geriledi…

Son 5 senenin en iyi net karını ve satışını elde eden şirketin piyasa değeri 4 Milyar TL’yi geçmiş durumda. Hisse başına karlılık ise geçen sene 0.26 kuruştu, bu dönemde ise 0.65 kuruşa yükselmiş durumda. Hissenin güncel F/K değeri 11.66, PD/DD değeri ise 3.91. Özellikle PD/DD değerinin sektör ortalamasının üzerinde çıktığını söylemek istiyorum.

Son 1 senede %60 yükseliş gerçekleştiren hissenin %30’u halka açık. Geriye kalan kısım ise Doğan Holding’e ait. Borsamızda henüz yeni arz olmuş bir şirket olmasına rağmen yabancı yatırımcı oranı %11’lere yükseldi. Şirketin %37 özsermaye karlılığı ve %46 gibi mükemmel bir yıllık net kar marjı bulunmakta.

Galata Wind, alacaklarını ortalama 35 günde tahsil ederken borçlarını 6 günde ödüyor. Ortalama stok tutma süresi ise 2.30 gün. Bu dönemde karının %88’ini dağıtacak olan şirket gelecek dönemlerin önemli temettü hisselerinden bir tanesi olacaktır. Son 1 senedeki özkaynak artışı ise %5 oldu.

Geçen sene aynı dönemde 57.39 Milyar TL olan esas faaliyet karı 262.23 Milyar TL’ye ulaştı. Satışlar 90 Milyar TL’den 290 Milyar TL’ye, dönen varlıklar 389 Milyon TL’den 617 Milyar TL’ye ulaştı. Tüm bu kalemlerdeki ciddi artışlar şirketin düzgün bir şekilde yönetildiğini bizlere net olarak göstermektedir…

Mutlaka Oku: 10 Bin TL İle Nasıl Yatırım Yapılır?

5-Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş. (DOAS)

Temettü emekliliği için hisseler listemin sonuncu sırasında DOAS yer alıyor. Şirketin son dönemde ciddi bir şekilde bilançosunu düzeltmesi ve düzenli bir kar dağıtım payı politikasına sahip olması bu listeye eklememde etkili oldu. Otomotiv sektöründeki fiyat artışlarının ilerleyen dönemlerde de artacağını düşünüyorum. Bu durumda şirket bilançosunda sert yükselişlerin devam edeceğini göstermekte.

Doğuş Otomotiv için açıklanan son bilançoda %263 artışla 1.08 Milyar TL net kar ve %14 azalışla 5.86 Milyar TL net satış geliri elde edildi. FAVÖK ise yıllık bazda %5 azalarak 494 Milyon TL’ye geriledi. 3.46 Milyar TL döviz fazla pozisyona sahip olan şirket, bu dönemde 9.27 Milyar TL finansman geliri elde etti. Doğuş Otomotiv herhangi bir net borca sahip değil ve kasasında 381 Milyon TL gibi sağlam bir nakdi bulundurmakta.

Son 5 senenin en iyi net karını bu dönemde elde eden şirketin piyasa değeri geçen sene 6.32 Milyar TL’den 14.69 Milyar TL’ye ulaştı. Hisse başına karlılık ise 4.72 kuruştan 10.60 kuruşa kadar yükselmiş durumda. Hissenin güncel F/K değeri 6.30 iken, PD/DD değeri ise 3.38’e yükselmiş durumda.

Son 1 senede %188 gibi mükemmel bir yükseliş gerçekleştiren şirketin %15’i halka açık, %75’lik kısım Doğan Holding’e, %10’luk kısım ise Doğuş Otomotiv Servise ait. %70 gibi mükemmel bir özsermaye karlılığına sahip olan şirketin %10 yıllık net kar marjı bulunmakta.

Temettü emekliliği için hisseler arasında yer alan Doğuş Otomotiv’in 2018 yılından bu yana bilançosuna göz gezdirdiğimde toplam aktiflerde, özkaynaklarda ve satışlarda her çeyrekte güzel artışlar yaşanmış. Özsermaye karlılığı ve yıllık net kar marjı ilk defa bu dönemde ciddi bir yükseliş gerçekleştirmiş. Şirket alacaklarını ortalama 18 günde tahsil ederken borçlarını 13 günde ödüyor. Ortalama stok tutma süresi ise 43 gün.

İş yatırımın %23 getiri potansiyeli ile 82.20 kuruş hedef fiyat verdiği hissedeki yabancı yatırımcı oranı %23 bandında. Esas faaliyet karı geçen sene 1.44 Milyar TL’den 3.09 Milyar TL’ye yükseldi. Bu hisseye 2016 yılının Nisan ayında 130 Bin TL yatırsaydınız bugün 1 Milyon TL sermayenin sahibi olabileceğinizi belirtmek istiyorum.

Hiçbir zamanda bedelli sermaye artırım kararı almayan şirket, son 5 yılda karının %49’unu yatırımcısı ile paylaştı. Şirketin özkaynakları son 1 senede %14 artış gösterdi. Finansal olarak oldukça güçlü bir konumda yer alan şirket ile ilgili önümüzdeki 5 senelik süreçte beklentilerin çok yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim…

Temettü emekliliği için hisseler için Görüşlerim!

Temettü emekliliği için hisseler listesindeki şirketleri uzman borsacıların gelecek dönemlerde ciddi karlılıklar açıklayacaklarını beklediklerini şirketlerden seçmeye çalıştım. Aynı zamanda bu şirketlerin kurumsal yapıları ve patronlarını da göz önüne almaya çalıştım.

Burada yer alan şirketlere direkt olarak yatırım yapın demiyorum. Sadece bu şirketlerden önümüzdeki dönemlerde temettü dağıtma açısından beklentilerin yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu şirketlerin özellikle faaliyet raporlarını ciddi bir şekilde gözden geçirin.

Benim Favori hisselerim burada İsdemir ve VESBE, gelecek dönemlerde bu şirketlerin beklentilerden sapmayacağını düşünüyorum. Şirketlerin temel analiz verilerine ve son 5 bilanço detayına bakmadan yatırım planı gerçekleştirmemeniz önemle rica olunur.

Temettü emekliliği için hisseler Listesine Görüşlerinizi Bekliyorum!

Böylelikle Temettü emekliliği için hisseler aktarmaya çalıştım. Sizlerinde burada yer alan şirketler ile ilgili yorum ve görüşlerinizi bekliyorum. Söylediklerimin kesinlikle bir yatırım tavsiyesi niteliği taşımadığını üstüne basa basa belirteyim. İçeriğimi beğenip kanala abone olmayı unutmayınız…

Mutlaka Oku: Oyak Şirketleri 2022 Yılında Ne Durumda?

Mutlaka Oku: Sabancı Holding Şirketleri

Mutlaka Oku: Koç Grubu Şirketleri

BU İÇERİK FAYDALI OLDU MU?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz