Bronşit Nedir ? Bronşit Belirtileri

Bronşit genellikle halk arasında alt ve üst solunum yolu enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Akciğerlerimize nefes ve solunum borusundan havayı taşıyan bronş tüplerinin iltihaplanması sonucu oluşmaktadır. Bronşit belirtileri bu nedenle çoğu kişide görülmektedir.Bronş tüplerinde iltihaplanma sonucunda bronşlarda şişme ve tahriş meydana gelmektedir. Bunun sonucunda da bronşlarda daralma olmakta ve akciğerlerimize havanın taşınması zorlaşmaktadır. Bronşların daralması sonucu doğal olarak nefes alınmasında zorlanmalar yaşanmaktadır. Sonuç olarak da bronşit hastalığına sebep olmaktadır.

Bronşit Nedir ? Bronşit Belirtileri

Bronşit Belirtileri

İlk başlarda belirtiler sık ve kuru öksürük şeklinde başlar. Öksürüklerin sıklaşması sonrasında balgam oluşmaktadır. Nefes alıp vermeler daha fazla zorlaşmaktadır. Dışarı atılamayan balgamlar nefes borusunu tıkamaktadır. Nefes alıp vermelerde sürekli hırıltı olması da öksürük ve balgam gibi bronsit belirtileri arasındadır.

Bunların yanı sıra göğüste sıkışma, ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı durumları da bronşit belirtileri arasındadır. Bronşit hastalığı Akut ve Kronik bronşit şeklinde iki şekilde görülmektedir. Akut bronşit; daha kısa sürede tedavi edilmektedir. Akut bronsit iltihaplanmaları kronik bronşite oranla bireylerde daha çok görülmektedir.

Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerde kısa sürede uygun tedavi yöntemleri ile olumlu sonuç alınmaktadır. Genel olarak da kalıcı bir soruna sebep olmamaktadır.
Kronik bronşit; akut bronşite göre daha uzun tedavi süreci gerektirmekte ve genel olarak da kalıcı sorunlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle akut bronşitten daha tehlikeli boyuttadır. Kronik bronşit alerjen maddelere ve kirli havaya sürekli maruz kalınması sonucu oluşur. Kişide alerjen maddelere karşı aşırı duyarlılık ve hassasiyet oluşturmaktadır.

Bronşit Tedavi Yöntemleri

Genel olarak birçok sağlık sorunu için su tüketimi ne kadar önemli ve iyileştirici ise bronşit hastalığında da en önemli tedavi yöntemi sıvı tüketimidir. Su içerisindeki mineraller hiçbir sıvı gıdalarda olmadığından sıvı tüketiminde önemi vurgulanan mineral tabi ki su tüketimidir.

Su tüketimi ile bronşlarda oluşan daralma azalabilmekte ve daralma ve tahriş sonucu oluşan balgam sıvı tüketimi ile kolaylıkla dışarı atılmaktadır. Akut bronşitte ilaç tedavisine gerek duyulmaması durumunda bol bol su tüketimi ile birkaç hafta içerisinde iyileşme görülmektedir.

Hastalığının 2 ayı geçmesi durumunda kronik bronşit olarak değerlendirilmektedir. Kronik bronşitte de yine aynı şekilde sıvı tüketimi çok önemlidir. Fakat hastalık boyutu ilerlediği için doktor gözetiminde tedavi uygulanması ve tıbbi ilaçlarla tedavi edilmesi gerekmektedir. Kronik bronşit kalıcı olduğundan tıbbi olarak kesin tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Fakat belirtilerin ve yaşamın kolaylaşması için sigara kullanılmaması dengeli ve düzenli beslenme doktor takibinde ilaç kullanılması gerekmektedir.

BU İÇERİK FAYDALI OLDU MU?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz