Dikkat Eksikliği Nedir?

Dikkat eksikliği genellikle çocukluk döneminde görülmekle birlikte yetişkinlerde de görülebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle çocuklarda hiperaktivite bozukluğu ile birlikte görülebilmektedir. Çocukluk döneminde oluşup yetişkinlik döneminde devam edebileceği gibi çocukluk döneminde görülmeyip yetişkinlik döneminde de ortaya çıkabilmektedir.

 Dikkat Eksikliği Nedir?

Oldukça yaygın görülen bir rahatsızlıktır ve tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği takdirde belirtiler bireyin iş hayatını, okul hayatını hatta sosyal ilişkilerini de olumsuz etkileyebilir. Dikkat eksikliğine neden olan etkenler henüz tam olarak bilinememektedir. Yapılan çalışmalar, dikkat eksikliğinde kalıtımsal faktörlerin rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca çevresel faktörler ve merkezi sinir sisteminde oluşan bazı sorunlar da dikkat eksikliği oluşumuna sebep olabilmektedir.

Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Dikkat eksikliği bozukluğu belirtileri eğer çocukluk döneminde görülmeye başlandıysa belirlenmesi pek kolay olmamaktadır. Bu anlamda ailenin, öğretmenlerin veya çocuğun sosyal çevresinde bulunan yetişkinlerin dikkat eksikliği bozukluğunun ne olduğu, belirtilerinin neler olduğu ve hangi durumlarda bir uzmana başvurmaları gerektiği konusunda bilinçli olması gerekir.

Bu anlamda ilk yapılması gereken çocuğun iyi gözlemlenmesidir. Dikkat eksikliği bozukluğu olarak adlandırılabilecek belirtiler şunlardır:

  • Dikkatini bir noktaya vermekte zorlanma
  • Dikkatin kolay dağılması
  • Yapılan hataların dikkatsizlik kaynaklı olması
  • Başlanan işlerin yarım bırakılması
  • Kendisiyle iletişim kurulurken dinlemiyormuş izlenimi vermesi (göz teması kurmama, başka yönlere bakma, başka bir şeyle ilgilenme gibi…)
  • Kendisine verilen görevleri yerine getirmekte ya da verilen ödevleri düzenlemekte zorlanma
  • Zihinsel olarak dikkatini vermesi gereken durumlardan kaçınma
  • Çabuk sıkılma
  • Ödev ya da etkinlikler için gerekli eşyaları kaybetme
  • Gündelik yaşamda yapması gereken görev, sorumluluk ya da ödevlerde unutkanlık yaşama

Dikkat Eksikliği Tedavisi

Dikkat eksikliği tedavisi; bireyde rahatsızlığın ne derecede olduğuna, bireyin yaşına, hiperaktivite gibi başka bir rahatsızlıkla birlikte görülüp görülmemesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tedavi sürecinde genellikle uyarıcı ya da bazen antidepresan ilaçların kullanımı önerilmektedir.

İlaçların yan etkisi genellikle görülmemekte ancak bazı çocuklarda uyku problemleri, iştah kaybı, baş ağrısı gibi belirtilere yol açabilmektedir. İlaç tedavisinde verilen ilacın dozuna dikkat etmek ve doktorun önerdiği miktarın dışına çıkmamak önemlidir. Bunun yanında psikoterapi ve psikolojik danışma hizmeti almak da, hastanın kendine güvenini artırma ve sosyal ilişkilerini olumlu anlamda düzenlemeye yönelik alınabilecek önlemler arasındadır.

BU İÇERİK FAYDALI OLDU MU?

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz